Svea elcykel v/s Batavus Stratos

I torsdags såg vi första häggblomman. Det blev mindre än en vecka mellan hägg och syrén i år.

Hur testar man elcyklar? När man jämför utan el är ju varenda en superbra.

För att testa elcyklars prestanda brukar vi välja olika märke och cykla tillsammans. Annars är det svårt att få en uppfattning om hur cyklarna driver.

Eftersom det kom leverans av den nya Svea idag bestämde vi att vi skulle provcykla den mot en Batavus i samma prisklass. Eftersom valutakursen påverkar inköpskostnaden är inte priset bestämt än. (Hemsidan uppdateras i nästa vecka.)

Nya Svea finns i färgerna Vit, Turkos, blanksvart och mattsvart.

Batavus utses ofta till testvinnare – något som avspeglar sig i priset. Hur står sig då Svea cykeln i jämförelse mot Batavus Stratos?

Fördelar Svea

Korg och färddator ingår.

I stark motvind är Svea överlägsen vinnare.

Panelen är lättmanövrerad och visar även hastighet och hur långt du kört.

Fördelar Batavus Stratos

Snygga designdetaljer; kopparfärgad ringklocka med matchande fälgar (syns inte på bilden på hemsidan), läderhandtag.

Finns i olika ramstorlekar och har ställbar styrstam vilket innebär större möjlighet att specialanpassa sittställningen efter cyklistens kroppsbyggnad.

På Batavus Stratos finns flera snygga detaljer, ringklockan från Basil, läderhandtag och ett rakt styre.

Vilken är bäst?

Oj, vilken svår fråga.

  1. Vilken känns skönast? Med Batavus Stratos uppskattade jag särskilt de läderklädda handtagen. Sittställningen kan ändras, men jag upplever ändå att det är svårt att få samma upprätta ställning som du får med Svea. Helt enkelt en fråga om tycke och smak.
  2. Om du har rejäla uppförsbackar skulle jag valt Svea – jag upplever att den driver starkare.
  3. Gillar du design skulle jag valt Batavus Stratos. Den matta lacken i kombination med koppardetaljer gör cykeln väldigt snygg.
  4. Föredrar du cykel med korg skulle jag valt Svea. Det går visserligen att montera en korg på Batavus Stratos, men jag tycker att cykeln tappar sin stil med korg.
Svea elcykel har en fast monterad korg i grundutförande.

Det finns mängder av olika cyklar för att vi har helt olika kroppar. Se till att prova vilken cykel som passar din kropp.

Är du nyfiken på att testa elcyklar?

Den 19 maj kl 10-13 kommer jag leda en elcykeltur till Stenestad där Cykelaffären bjuder på förtäring i Mormors bod. Platserna lottas ut via FB.