Vita rosenträdgården på Fredriksdal (1)

rosenbåge vit rosenträdgård
Varje år brukade jag plantera en ny ros. Fortfarande minns jag sorgen den dagen jag flyttade, Sedan dess har jag drömt om en ny rosenträdgård. Det är något speciellt med de vita rosorna. (Fredriksdal 180612)

Första gången jag besökte Fredriksdal var för att se Poppe. Det var en av hans sista föreställningar och vi hade bokat en bussresa. Om jag inte minns fel kan det ha varit samma år som jag fyllde tjugo – dvs 1989. Svagt minns jag den där vita rosenträdgården – men det var innan mitt rosenintresse växt fram.

Fredriksdals trädgårdar Fredriksdal Helsingborg rosor
På Fredriksdals trädgårdar finns den vita rosenträdgården. Doften är obeskrivlig. En av rosorna i framkanten är Snow Cover, en återkommande miniatyrros förädlad i Danmark 1996.(Fredriksdal 180612)

2014 bestämde jag träff med Anki på La Perle för en lunch. Jag passade på att komma några timmar tidigare för att hinna gå en runda i den vita rosenträdgården. Rosorna hade nyss slagit ut och jag blev alldeles hänförd. Fyllde systemkameran med bilder och hade en tanka om att strukturera upp dem på något sätt.

Fredriksdals trädgårdar fredriksdal Helsingborg
På Fredriksdal trädgårdar finns en vit rosenträdgård med Venusta Pendula i en av rosenbågarna. (Fredriksdal 180612)

Nu har det gått fyra år – och någon reda med den där strukturen blev det aldrig. Länkar till några av bilderna hittar du i det här inlägget. 

Vit ros rosor Fredriksdals trädgårdar fredriksdal arvensis-gruppen
Venusta Pendula från Arvensis-gruppen. Kanske, kanske har jag redan den i min trädgård. Jag tror jag köpte den på Capellagården 2017 – men jag vet inte. Vacker var den i alla fall. (Fredriksdal 180612)

Nåja, besöket 2014 blev ändå början på något nytt. Jag köpte mina första rosor på Flora Linnea. Det som skulle bli början till min nya vita rosenträdgård. Den här gången får jag all hjälp jag vill ha att anlägga trädgården. Att skapa något som är ätbart och för biologisk mångfald har blivit mitt kall.

Rosor Fredriksdals trädgårdar
Madame Hardy – en av de första rosorna jag köpte 2014. Älskar knopparnas form och doften. Det är en Damascenaros från 1832. (20180612)

Så den här gången ska jag ge bilderna tid. Och ni får stå ut med att jag kommer dela dem här på bloggen efterhand som de blir klara.

rosor vitarosor
Ilse Krohn Superior var en av de första rosorna jag köpte. Formen på de svagt utåtböjda bladen ger rosen ett exklusivt uttryck. Den tillhör kordesii-gruppen och förädlades fram i Tyskland 1964 (Fredriksdals 180612)

Troligtvis kommer jag använda dem i många olika sammanhang.

Mme Alfred Carrière tillhör Noisett-gruppen och förädlades fram i Frankrike 1879. Den tillhör senaste rosenförvärvet hos oss. (Fredriksdals 180612)

Först planerar jag dela med mig av de bästa bilderna från de fyra färganpassade rosenträdgårdarna.

rosor ros Lykkefund
Lykkefund tillhör Helena-gruppen och förädlades fram av Aksel Olsen i Danmark 1930. (Fredriksdals 180612)

Sedan hoppas jag lära mig mer om olika rosgrupper när jag skriver om rosenträdgården till vänster om ingången.

vita rosor vit ros vit rosenträdgård
När jag såg den här rosen blev jag alldeles betagen. Vilken form – och vilken doft! Dessutom ett frisk och grönt bladverk. Souvenir de Philemón Cochet från Rugorosagruppen förädlades fram i Frankrike 1899. (Fredriksdals 180612)

Och så klart kommer jag ha användning av bilderna när jag planerar för resten av rosenträdgården här i Billesholm.

vit rosenträdgård vit ros Helsingborg
Marie-Jeanne, en polyantha-ros som förädlades fram i Frankrike 1913. (180612)

I år är det Tusen Trädgårdar. Förhoppningsvis blir det bra cykelväder så att vi kan göra en film om några av trädgårdarna häromkring.

vit ros vita rosor
Mémoire doftade kanske inte så mycket – men vilken vacker form! En tehybrid från 1992. (Fredriksda 180613)

Egentligen är det ju mycket bättre att njuta av andras trädgårdar. Men det är något speciellt att gå en runda i egna trädgården varje kväll och njuta av alla dofter.

Vit rosenträdgård rosor
Vitt och rött var en vacker kombination

I nästa inlägg om Fredriksdals trädgårdar kommer jag dela med mig av bilderna från röda rosenträdgården.

Fredriksdals trädgårdar Helsingborg
Doften i den vita trädgården är obeskrivlig. De låga rosorna är polyantha-rosorna Flocon de Neige och Yvonne Rabier (om jag har rätt ordning på fotona). (180612)

Länkar

Här hittar du en länk till mitt besök på Fredriksdals trädgårdar den 12 juni 2018. Längst ner i inlägget samlar jag länkar.