Cykla från Simrishamn

Restaurang Simrishamn

Simrishamn med sin charm, kullerstensgränder och rosor. Fiskmåsar över fiskebåtar, vågkluck och inte minst maten. Oavsett var jag befinner mig i världen finns Hammenhög, Simrishamn och Österlen med mig i hjärtat.

Den här gången checkade jag och Dottern i på engaffelkort nere vid hamnen. När jag var ung hette stället Maritim och hit åkte man för att äta gratinerad spättafilé. Hit – eller till Skillinge Hamnkrog som serverade samma rätt.

Nu är det ny ägare, mer familjärt. Fullt med glada gäster fastän det är måndag kväll. När jag var ung var det stängt om måndagar. Nu är det full fart. Ägaren välkomnar oss mellan gästerna, dukar upp nya bord när den första lokalen är full. Servitriserna skrattar, kramar om varandra.

Vi får vår nyckel i en liten tovad väska och går upp på rummet. Ett hörnrum med utsikt över hamnen. (Ja, ni får se det när Dottern klippt filmen. Jag lovar lägga till en länk här.)

Nere i matsalen är vårt bord uppdukat, ägarinnan bjuder oss på en drink av sommar. Vi gissar på likör, fläder och sockerdricka – hamnar nära… vet inte om jag får avslöja hemligheten. Men gott är det.

Menyn är som poesi – och jag vill ha allt just för de vackra orden. (Här hittar du hela sommarmenyn.)

Annikas meny

Förrätt: Brandade av rökt sockermajs med

picklade gröna tomater från Orelund samt citron och krasseröra

Huvudrätt: Bakad tunnskivad kålrabbi med kryddinkokta grönsaker samt

vinaigrette av belugalinser och brynt lök samt hummus på gråärter

Efterrätt: Ljummet nougatskum med sorbet av lime och fläder samt

nattbakade jordgubbar och krossade myntadrömmar

Om menyn var som poesi var uppläggningen som konst.

På Dotterns instagram kan du se bild på en av efterrätterna – ska kolla om hon har några bilder jag kan låna. 

Cisselas meny

Förrätt: Handskalade räkor i juice av späd rotselleri och libbsticka samt sudachi & ängsyrekräm i krispiga ringar

Huvudrätt: Skinnstekt torskrygg med bakad blomkål och brynt pepparotsemulsion samt semitorkade tomater i gräslök och forellrom

Efterrätt: Violbrulée med blåbär och hibiskus

Simrishamn småbåtshamn Österlen Sydostleden

Och smakerna – helt obeskrivligt gott. Vi brukar äta hälften var och betygsätta. Den här gången vann min förrätt. Vilka smaker och kontraster. Den mjuka sockermajsen mot den syrligt krispiga löken. Så många smaksensationer.

Huvudrätten vann Cissela. Den torskryggen, tror aldrig någonsin jag hört henne säga att detta var det godaste hon ätit – men här sa hon faktiskt att detta var den godaste torskrygg hon någonsin ätit. Konsistensen, mjukheten i såsen som mötte pepparrotssmaken. Det var sååå gott!

I efterrätten blev det oavgjort. Båda var smaksensationer. Viol! Fastän vi var förberedda överraskade smaken oss. Mitt nougatskum mot syrligheten i sorbeten.

Kvällen tillbringade vi på rummet. Vi älskar båda att sova på hotell och vill njuta av det maximalt när vi har möjlighet. Och med den utsikten!

Länkar

Cykling på Sydostleden den juni 2018

engaffelkort – hemsida

Sydostleden

Se och göra kring Simrishamn

Samarbete

Tack till engaffelkort som sponsrat vår vistelse i Simrishamn!

2 svar på ”Cykla från Simrishamn”

  1. Ann-Christin Hansson skriver:

    Låter onekligen trevligt!?

    1. Ja – och VÄLDIGT gott!

Kommentarer är stängda.