Affärsängel – #klimatsmartainvesteringar 6

När jag arbetade som företagsrådgivare kom jag i kontakt med begreppet Affärsängel.

Affärsänglar är privatpersoner som satsar pengar och kunskap i nystartade, växande företag. Du som företagare kan via affärsängeln få tillgång till kapital, kompetens och nyttiga kontakter.

Nu är jag ju inte någon riktig affärsängel – men jag ser en del av Cykelaffärens investeringar som ett sätt att hjälpa klimatsmarta företag att utveckla ny teknik.
Om du väljer att gå in i expanderande företag måste du vara beredd på att kunna skjuta till mer kapital i nyemissioner – annars minskar ditt aktieinnehav i värde genom utspädning.
Många må ha synpunkter på Cykelhandlarens Fyrverkeriförsäljning, men de vet ju inte att varenda krona som tjänas jobbar vidare för klimatet genom investeringar i klimatsmarta företag och mark som ”ligger” för biologisk mångfald.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att vara aktieägare

Avanza: Vad är en nyemission och varför gör man det?

Nasdaq: Vad behöver man tänka på när man är aktieägare

Placera: Vad är utspädning?

Vad är utspädning?

Förhoppningsbolag

Att investera i ny teknik kan innebära en berg-och-dalbana på börsen. Eftersom omsättningen i aktien ofta är låg (dvs det är inte så många som köper och säljer varje dag) kan kursen förändras med flera procent på en dag. Nedan kommer jag skriva om några klimatsmarta bolag i Cykelaffärens portfölj för att beskriva hur det är att äga aktier i den typen av bolag.

Förhoppningsbolag och hur de värderas.

Den här bilden är tagen i april 2013 när jag besökte Simris Alg i Hammenhög

Simris Alg

De första aktierna i Simris Alg köpte Cykelaffären flera år innan börsintroduktionen. Jag hade lärt känna Fredrika Gullfot i Hammenhög och trodde verkligen på idén att odla alger. Fredrika Gullfot är en sann miljöhjälte och en stor inspiratör när det gäller att leva klimatsmart.

Det som jag särskilt gillar med Simris Alg är betydelsen för utfiskningen av världshaven. Dessutom odlas algerna i slutna system så att du kan vara säker på att slippa miljögifter och microplaster i deras produkter.

Tyvärr har EU:s byråkrati satt många käppar i hjulet för bolaget. Produktionen är nu utbyggd men fortfarande envisas EU med att kräva in mer dokumentation för att godkänna produkterna som livsmedel. Jag menar – hur svårt kan det va? Vi får ju äta socker – inbilla mig inte att alger producerade i slutna system skulle vara hälsovådliga.

Vi fortsätter att stötta bolaget genom nyemissionerna som krävs för att kunna satsa i USA och Sydkorea istället.

Så länge bolaget får fram riskvilligt kapital kommer det inte att gå i konkurs. Men fortfarande går företaget back varje år.

Detta är vad jag menar med att vara en Affärsängel. Tack vare att det finns investerare som tror på företaget kan det fortsätta att utveckla produkter som är viktiga för att minska utfiskningen i haven. Personligen tror jag våra investeringar gör mer nytta där än som bidrag till organisationer.

På Simris Algs hemsida kan du läsa mer om vad som händer

Företagarmiddag i Simrishamn med Fredrika Gullfot och Jessica Schönenmeyer

Cortus Energy

Ett bolag som vars kurs verkligen har åkt berg-och-dalbana är Cortus Energy.

Jag kom i kontakt med den fantastiska biogasen när jag var gift med en lantbrukare på Österlen och fick förmånen att följa med på en biogas-resa till östra Tyskland.

Vilken potential det finns i vårt avfall!

När jag några år senare råkade läsa om Cortus Energys teknik blev jag nyfiken.

Att omsätta ny teknik till affärer är dock inte enkelt. Även Cortus Energy har mött många motgångar och flera av deras projekt har snubblat på mållinjen. Hur många nyemissioner vi har varit med om minns jag inte. Men varenda gång får jag hjärtat i halsgropen när kursen störtdyker. Sedan när det kommer goda nyheter sticker den åter upp. Människor leker ständigt följa John på börsen. Då passar jag på att sälja och tar hem vinster som sedan kan användas i nästa nyemission – för var så säker. De kommer.

Just nu är kursen lägre än någonsin och teckningstiden för den senaste nyemissionen pågår fram till den 21 november 2018.

Det är mycket på gång i Cortus Energy. Den första anläggningen beräknas tas i bruk i Höganäs under hösten. Och så sent som den 9 november 2018 publicerades det här

Energimyndigheten har beviljat Cortus Energy stöd för en genomförbarhetsstudie för att producera grönt flygbränsle genom förgasning av skogsbränslen med WoodRoll® och med en efterföljande process omvandla gasen till flytande bränslen.

Flyg sker till nära 100% med fossil energi, utsläppen ger negativa klimateffekter som spås öka. Sverige har möjlighet att från skogen producera grönt flygbränsle om en resurseffektiv kedja från skog till grönt flygbränsle etableras. Cortus Energys unika förgasningsprocess, WoodRoll®, omvandlar med högsta effektivitet skogsprodukter till en förnybar energigas (syntesgas) vilken kan omvandlas till flytande grönt bränsle. Den katalytiska teknik som omvandlar syntesgas till flytande bränsle är beprövad för storskaliga projekt baserat på fossil energi. Syntesgasen från WoodRoll® framställs från bioenergi och har i sammanhanget en liten kapacitet. Initiativ till småskaliga lösningar finns utanför Sverige. Studien skall identifiera sådana småskaliga tekniker som är lämpliga att användas i kombination med WoodRoll® och därmed möjliggöra lokal produktion av grönt flygbränsle.

För studien har Cortus Energy erhållit stöd från Energimyndigheten om SEK 391,644. Studien skall utföras under första kvartalet 2019 tillsammans med bl a KTH. Ett bra resultat skapar förutsättningar för att utveckla detta tillämpningsområde för Cortus Energy.

”Med WoodRoll® så framställer vi en unikt ren syntesgas som lämpar sig för katalytiska processer vilket vi visat tidigare i år i Köping med produktion av fordonsgas (SNG). Nu tar vi nästa steg som går ut på att omvandla vår gas till flytande drivmedel. Vi är glada att Energimyndigheten ser potentialen i detta och stödjer denna studie. Mycket utveckling pågår för ”Gas-To-Liquid” processer i det kapacitetsområde som WoodRoll® verkar i. Om vi nu kan finna och kvalificera en användbar lösning för grönt flygbränsle är marknadspotentialen enorm.”, säger Rolf Ljunggren, VD Cortus Energy.

Att förklara vad Cortus Energy håller på med ger jag mig inte in på – men det handlar om att framställa fossilfri energi – gå in och läs mer på deras hemsida.

SolTech

Är ett tredje exempel på hur dina investeringar kan göra nytta.

Även detta är ett litet bolag som både genomfört nyemissioner och gett ut obligationer. Eftersom bolaget är litet skulle jag misstänka att aktieägarna säljer aktier för att kunna köpa obligationer istället.

Obligationerna ges ut regelbundet för att finansiera utbyggnaden av solenergi i Kina. Här kan du räkna hem hur mycket koldioxidminskning din investering bidrar till. (Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg om det här.)

Investeringen i SolTech aktien har hittills inte varit någon god placering. Den 8 februari 2016 stod aktien i 28,40. Nu – ett antal emissioner senare – står den i 8,13.

Jag tror att vi kommer se en snabb omsvängning den dag politker verkligen tar konsekvenserna av klimatkrisen och vidtar kraftfulla förändringar för att minska de fossila utsläppen. Till dess fortsätter jag att investera för att världen verkligen behöver en ny klimatsmart teknik.

På bolagets hemsida kan du läsa mer om verksamheten i Sverige och satsningen i Kina.

En bild från oktober 2012 – vi behöver värna naturen

4 svar på ”Affärsängel – #klimatsmartainvesteringar 6”

 1. Så spännande! Jag är väldigt nyfiken på Simris Alg men har inte läst på så mycket än 🙂

  1. Vad roligt!

   Det är en högrisksatsning – men jag tror att de kan göra stor skillnad genom att sätta fokus på utfiskningen – och att det finns andra alternativ.

   Du skulle kanske intervjua Fredrika Gullfot i din podd. Hon är en sann miljöhjälte som inspirerat mig.

 2. Det är så himla bra att en kan göra skillnad och samtidigt bygga sin ekonomi. Tack för inspiration till det tänket!

  1. Åh, så glad jag blir att du läst!

   Alla investeringar är ju inte bra hela tiden – men så länge man inte sålt med förlust så finns ju möjligheten till uppgång 🙂

   Ska erkänna att vi har gjort en hel del vinster också – men man måste vara medveten om riskerna.

Kommentarer är stängda.