Sköna maj välkommen!

Finns det någon vackrare månad! Nu är dofterna som intensivast, hägg, syrén, raps. Den här månaden vill jag bara vara ute. Överallt vill jag hinna cykla – Söderåsen med bokarna som slår ut, Bjäre, Österlen. Om jag ska tips om en enda cykeltur i maj får det bli Kullaturen.

I år kan du cykla Kullaturen antingen den 25 eller 26 maj. På Kullaturens FB-sida hittar du mer info. På bloggen finns ett inlägg från förra året. 

www.cyklat.se hittar du tips på fler fina cykelturer i maj.

Kullaturen is an experience in taste and views. It starts at Kullasparris. Aspargus is best really fresh. I bought much at the place.
Foxtrot den 8 maj 2018

Att göra

  1. Sätt tidig potatis. Dela och plantera om kryddor
  2. Så på friland (morot, rödbeta, dill, majrova, portlak, palsternacka, grönkål, bondböna. Sätt gul lök.
  3. Så sockerärt mm på friland.
  4. Avhärda förkultiverade plantor.
  5. Rensa jordgubbsland.
  6. Plocka fläderblom till saft
8 maj 2018

Och så ska jag prova att steka maskrosblommor.

Helt otroligt! Under de två sista dagarna har min grupp ”Ogräsmat – kan man äta sånt?” fått ca 200 nya medlemmar https://www.facebook.com/groups/ograsmat. Många inom förskola/skola! Välkomna! – På en fortbildningsdag i Årjäng för förskolepersonal stekte vi ”maskrosbiffar” på stormköket! Man hade sedan gjort det i barngruppen och barnen trodde att det var köttbullar! -Hur gör man då? Jo, plocka utslagna maskrosor. Lägg dem i lite vatten med några droppar ättiksprit i för att få bort den lilla beskheten. Kanske finns det också några rapsbaggar på blommorna och då måste ni snabbt rädda dem, för de kan inte simma! – Häll bort vattnet efter ca 10 min och krama ur vattnet ur blommorna. Lägg dem sen i en plastpåse, som innehåller lite vetemjöl kryddat med salt och lite vitlökspeppar. Håll ihop påsen och skaka den. Då blir blommorna panerade! Stek dem sen på stormköket (eller i en stekpanna). De får då en värmechock och drar ihop sig och mjölet ger dem en brun stekyta och de ser lite ut som köttbullar! -Hur smakar de då? Friskt av de gula strålblommorna och lite kålsmak av det gröna, men gott! Prova!

Karin Riedel