Hur mycket sparar du på elcykel

Sven Jönssons cykelaffär Billesholm

I FB-gruppen ”Cykla elcykel – Elhojen” frågade Katja Wiezell hur mycket andra hade sparat på elcykeln. 95 kommentarer har inlägget fått sedan 23 maj 2018. Här är några av svaren.

Största vinsten är förbättrad hälsa och välmående

”Räknar att spara ca 40 kr milen när bilen står oanvänd. Men det blir ändå fel då försäkring och skatt ändå måste betalas. Men som jag räknat är cykel och utrustning betalt efter 700 mil. Då utan underhållskostnader på cykeln. Men den största vinsten är förbättrad hälsa och välmående på mina cykel utflykter förutom turerna till arbetet.”

Slipper parkeringsavgifter och drivmedel

Blir absolut billigare. Slipper parkeringsavgifter utanför jobbet och sparar in nu när drivmedlet kostar nästan 16 kr.

Sparar tid

Tid = pengar? Tar mig ca 15 minuter till jobbet med cykel i maklig takt, bil typ 25 minuter + 5 minuters promenad från parkeringen. Annars så sparar jag minst 600kr i månaden på att slippa parkera bara vid jobbet. Det är 7200kr/år bara det. Bränslet har jag inte ens räknat på

Tidsbesparing

Vi satt evakuerade 2 år till en plats med jobbet dit jag kunde åka kommunalt. Men jag cyklade.. SL-kort kostar 860:- * 24= 20640:- minus cykeln så har jag sparat 5500:- på att köpa elcykel. Jag tjänade dessutom 25 minuters pendlingstid per dag då det tog 10-15 min mindre tid att cykla mot pendel/buss/tunnelbana.
Laddade gjorde jag givetvis på jobbet.

Inköpet av elcykel är billigare än att köpa bil

Jag tänker att jag gick plus direkt på elcykeln när jag köpte den istället för en bil. En bil för 9000 håller ju knappt tills man kommer runt hörnet….

Sparar miljön

Johnny Ottosson: Den genomsnittliga körsträckan med bil per person i Sverige är 673 mil år 2016.

Detta ger ett snitt på 18 km per dag.

Tänk så otroligt många bilresor som kan ersättas med en elcykel…

Miljömål

Omräkning av tid till pengar

Låt säga att du har 10 km till jobbet. Det tar i genomsnitt 46 minuter på cykel och 24 minuter med bil.

Att köra bil den sträckan kostar cirka 54 kronor, om alla bilens kostnader räknas med. Att cykla samma sträcka kostar bara 5 kronor, om cykelns pris fördelas på livslängden.

Tänk då att du har en lön på 155 kronor i timmen. Då tar det dig 21 minuter att tjäna ihop till en bilresa. Bara 2 minuter att tjäna ihop till cykeln.

Sammanlagt tar alltså bilresan, inklusive tiden du måste jobba för att ha råd med bilen, 45 minuter. Cykelturen tar 48 minuter, plus att du kan skippa ett pass på gymmet. Bra för klimatet, plånboken, trafiksäkerheten och hälsan.

Varannan elcykeltur ersätter bilfärd