Välkommen april

Mina rosor har blad större än tumnaglar, men jag har inte vågat klippa och gödsla. Vintervindar viner runt knuten och jag håller mig inne med skrivprojekt och örtte. Är det något jag är stort över är det att jag äntligen börjat använda torkade örter till egna teblandningar!

Att göra

 1. Förgro potatis
 2. Förkultivera gurka, pumpa, zucchini, broccoli, nyzeeländska spenat.
 3. Ta bort vintertäckning i perennrabatten
 4. Så växthus och i drivbänkar.
 5. Lägg ut gödsel och kompost
 6. Så spenat på friland
 7. Klipp rosorna när björken har musöron
 8. Lägg ut kogödsel på rosorna
 9. Gödsla rhododendron
 10. Gödsla hallon (högst två kilo stallgödsel per löpmeter)
 11. Toppa sommarhallon om de är över 170 cm.
 12. Mylla ner rikligt med benmjöl runt påskliljorna efter blomningen.

Receptet hämtat från Dags att plocka!

En renande, lugnande och lätt antiinflammatorisk vårblandning med smultronblad och vilda blommor

INGREDIENSER TILL EN LITEN BURK

 • 6 msk oxiderade och torkade smultronblad
 • 1 msk torkade maskrosblommor
 • 1 msk torkade syrenblommor
 • 1 msk torkade älgörtsblommor (skördades förra sommaren – har lätt smärtlindrande verkan)
 • 1 msk torkade ljungblommor (skördades förra sommaren – har lätt lugnande verkan)

SÅ HÄR GÖR DU BASEN FÖR DIN TEBLANDNING:

Plocka knappt 1 liter smultronblad vid torrt väder, gärna mitt på dagen. Rensa bort stjälkarna så gott det går. Bryt sönder bladen så att vätskan kommer fram. Vi brukar rulla några blad mellan händerna till små bollar. Den som vill arbeta lite mer effektivt kan prova mala dem i en gammaldags köttkvarn eller liknande. Lägg de söndersmulade bladen i en värmetålig glasburk och täck med lite aluminiumfolie. Ställ burken i ugnen på 40 ℃ med luckan på glänt och låt stå över natten. Torka sedan bladen som vanligt, gärna i en svamptork. Denna process gör att bladen får mer intensiv smak men djupare nyanser. Att enbart torka blad ger ofta ett ganska tråkigt resultat, som mest smakar hö. Förvara bladen i glasburkar, skyddade från solljus.

BLANDNING:

Samla blommor i säsong och torka dem som vanligt, utbredda på en linneduk, eller i en torkställning. Förvara i burkar och ta fram och använd i dina teblandningar, men se till att läsa på vilka blommor som har vilken medicinsk verkan och märk upp teblandningen ordentligt.

Brygg som vanligt örtte.