Meningen med livet (2)

Fåglarna kvittrar men de är för många för att jag ska kunna urskilja de enskilda fåglarnas läten.

Här har Vegeå delat upp sig till ett delta. Första gången jag besökte platsen fick den mig att tänka på dinosaurier. När Cykelaffären i september 2018 förvärvade området var det kulmen på mitt sökande efter meningen med livet.

I februari 2014 hade jag varit mycket nära att ta mitt liv. Jag orkade inte leva av många olika anledningar. Min hjärna hade slutat fungera och jag misstänkte att jag hade blivit tokig. Hellre än att bli inlåst på en klinik resten av livet, bli en börda för mina anhöriga, så tänkte jag ta mitt liv.

Jag erbjöds elchocksbehandling men Cykelhandlaren lovade att ta hand om mig resten av livet så att jag kunde ägna mig åt att förverkliga drömmen om att bara skriva.

Ändå kände jag mig värdelös – kunde inte se att jag hade någon plats att fylla. Jag saknade en mening med livet.

Hur jag fick idén minns jag inte – men jag gjorde humlor och fjärilar till mina uppdragsgivare. De ställer inte några krav, de har inga förväntningar.

Steg ett var att vi slutade använda bekämpningsmedel på gårdsplanen.

Steg två att vi slutade skyffla under fruktträd och istället började plantera in blommande marktäckare. Med maskrosjärn har jag sedan dess rensat bort oönskade nässlor och gräs. Idag har vi hav av frösådda förgätmigej under päronträdet. Gräsmattan är ersatt av rosor och salvia. I somras fladdrade hundratals nässelfjärilar, amiraler och påfågelsöga i buddlejan. Långt ut på hösten besöktes blommande kärleksört av otaliga sorters vildbin.

Dagbrottet som nu är en MTB-bana

Dagbrottet Cykelaffären förvärvade i september 2018 har visat sig vara en av Skånes mest betydelsefulla biotoper för steklar, fjärilar och vildbin.

Meningen med livet hittade jag inte i de stora projekten utan i det lilla. Små, små steg varje dag. Ett fat med vatten så att humlorna kan släcka törsten, dela lungört och timjan, plantera och vattna så att det blir ännu mer mat till våra pollinatörer. Varje dag när humlorna surrar och fjärilarna fladdrar känner jag mig värdefull.

Länkar

Malin Lundskog har skrivit om vårt morgonsnack här