Lördagen den 12 september

Frågan är väl vad de skulle ha för anledning att inte erkänna? Den som är över åttio år torde ha mer intresse av platsen i himlen än kvarvarande dagar på jorden. Vad har de för anledning att förneka?

”Några i nämnden anser att tortyr ger bättre erkännanden. Om de inte hittar några motsägelser lär vittnesmålen inte underkännas”, svarar Herr Magnus. ”Om vi bortser från barnen, Gullichs-Anna och Lasse – vilka vittnen finns då mot dem som nekar.”

”KnåparElin, Look-Anna och Gyris-Marit.”

Klumpen i halsen är tillbaka. Då finns det bara en väg. Stenhuset i Falun. Den Kungliga Hovrätten kan fria från döden, men väntan på domen i Stenhuset kan vara värre än döden.

”Har de vittnat mot dem alla?”

”Mot Ris-Anna och Bälter-Marit vittnade alla tre. Mot Marit Matsdotter vittnade Knåpar-Elin och Look-Anna. Mot Christine i Kettisgården vittnade Knåpar-Elin och Gyris-Marit och mot Mats Michelsen vittnade Gyris-Marit och Look-Anna.”

Två samstämmiga, habila vittnen räcker för fullt bevis. Det enda han kan göra är att formulera protokollen omsorgsfullt.

”För att fria dem räcker det inte ens om både Gullichs-Anna och Kettis-Lasses vittnesmål underkänns.” Herr Magnus drar med handen genom håret. ”Finns det någon vi kan rädda?”

12 september 2020

Aster i solnedgångens färger lyser på bordet i vandrarhemsköket. Tunna moln över himlen. Det kan bli en vacker dag. Vi ska vandra till Mimmi-kulle med Marit Norin från Rockdale. Alla sommarens vandringar i de häxanklagades fotspår har varit fullbokade. Detta är årets sista eftersom Marit går barfota hela vägen.

Igår inledde Anna Tidsresebyråns första Dalaresa – och gensvaret var överväldigande. Så småningom kommer det ett eget inlägg med utlåtanden – men inte nu. Nu njuter jag bara av stunden. Marit och Tobbe har insett hur stort intresset är för de häxanklagades historia. På måndag åker de på studieresa till museum för att hitta mer inspiration. Länge har jag verkat för att Rots skans ska kompletteras med en utställning om de häxanklagade. Här finns föremålen och husen från deras tid. En audioguide på det och du kan resa i tiden.

I väntan på att fler ska inse att historien som dolts i 350 år är en guldgruva för besöksnäringen kan du läsa mer om häxprocesserna på vår nya webb-sida

www.trolldomsprocesser.se

Mycket har hänt dessa dagar. På Anna Vilds instagram kan du följa vår resa genom Sverige. Där finns även intervjun från P4Dalarna.

På #charlottepodden kan du lyssna på ett samtal med mig om skrivande

Hjälp oss gärna att nå fram i bruset genom att lyssna på Älven via Spotify. Andreas Magnusson berättade att han satt låten på repeat. Målet är att komma upp i tusen lyssningar så att vi kan se statistik.