#enhållbarjul 6

När barnen var med i Knytte och Strövarna deltog vi i Friluftsfrämjandets glöggvandring varje kul. I skogen hade de hängt upp reflexer med bokstäver som en slinga. Det gällde att med ficklampornas hjälp hitta reflexerna och lista ut vilket ord bokstäverna skulle bilda. Sedan grillade vi korv över öppen eld. Vi leddes av återanvända glasburkar med värmeljus tillbaka till bilarna.

Så enkelt, men ändå en av de finaste julminnena jag har. I åratal har jag drömt om att skapa något liknande i Billesholm och jag anlade den gula rosenträdgården som ett minnesmonument över de häxanklagade. Sommartid gula klängrosor, fjärilsfladder och rosendoft. På vintern en ljusmanifestation till minne av de häxanklagade.

Den 12 december 2020 kommer vi göra manifestationen digitalt, mer om det i morgon.

Lucka 6

Du behöver inte vänta tills vi besöker museum för att veta mer om häxprocesserna. Redan nu hittar du massor av information på sidan Trolldomsprocesser. Där kan du även se filmer från olika platser med häxprocesser.

Hösten 2019 startade Anna Vild Nordic Noise Movement som i dagarna fått flera positiva besked angående minnesmonument, se filmen nedan med Agneta Nyholm.

I maj 2020 reste Anna Vild till Älvdalen för att hjälpa mig med researchen till del två i bokserien Eldarna. Min teori var att Åsens kvinnor bevarat uråldriga traditioner. Ur protokollen trädde starka kvinnor fram, kvinnor som inte lät sig tystas av maktens män.

#AnnasDalaresa kan du följa med till Älvdalen. Där hittade Anna ledtrådar och i slutet av resan träffade hon Marianne Norrthon. Marianne Norrthon var med på två av våra Tidsresor. Nu startar de en rörelse för att vi ska hitta våra rötter – du hittar mer info i filmen.

Till minne av de häxanklagade – tre böcker inklusive porto för 510 kr