Söderåsjournalen (1)

Det har gått tio år sedan jag mötte buset i Cykelhandlarens ögon. Ingrid Marieäpplena hängde röda över gräsmattan, som saknade blommor och gångar. Mina naglar hade fransk manikyr. När arbetsdagen var slut brukade jag byta kostymen mot joggingskor för att springa milen längs sandstränderna i Ystad. 

Aldrig hade jag kunnat föreställa mig den vändning livet skulle ta. 

I februari 2014 låstes jag in på psykiatriska kliniken för långt gångna självmordsplaner. Elchocksbehandling planerades in, men Cykelhandlaren såg till att jag fick några timmars permission medan tid ännu fanns att ändra mig. 

”Du som alltid drömt om att bli författare ska väl inte riskera din hjärna”, sa han utan något bus i blicken. ”Jag lovar att ta hand om dig resten av livet så att du kan skriva.” 

Sedan gick vi tillsammans tillbaka till överläkaren och tackade nej till elchocksbehandlingen. Läkaren förklarade att det kom ta flera år av psykodynamisk terapi för att nå samma resultat. Jag nickade och insåg att jag företaget som jag byggt upp sedan 2004 inte skulle gå att rädda. 

Så gick det till när jag lämnade livet som advokat i Hammenhög och flydde till anonymiteten i Billesholm. På Österlen hade mina krönikor sparats fastsatta med magneter på kylskåpsdörrar. 

Här grävde jag min trädgård och i 1600-talets protokoll från häxprocesserna. Mina klienter träffade jag inte längre i domstolar, de flög istället mellan fågelbad och honungsfacelia. 

2018 fick jag malignt melanom. Det var samma sommar som solen brände gräsmattan och fick bokarna på Söderåsen att tappa bladen redan i augusti. Frustrationen fick mig återvända till sociala medier där jag startade sidan www.cyklat.se, instagramkontot andebark_cykelinfluencer och började göra vloggar på youtubekanalen Andebark. Men det räckte inte för att hantera frustrationen över att beslutsfattarna inte gjorde något. Jag fick Cykelhandlaren att köpa ett 40 ha gammalt dagbrott och drog igång planeringen av Söderåsdagen. Det var i samband med det jag mötte Lars Tydinger. Tillsammans med hustrun Marie drev han Klåveröds vandrarhem och han delade min bild av Söderåsen som en internationell cykeldestination för alla typer av cykling; landsväg, MTB, gravel och upplevelsecykling. 

Tillsammans gjorde vi en vision som vi arbetat med sedan dess. I det här numret av Söderåsjournalen kan du läsa både om min Cykalhandlare och Lars Tydinger som numera också är cykelhandlare. 

Min frustration har lett till Insamllingsstiftelsen Upplev Billesholm med en hemsida där du kan hitta en del av de aktiviteter som äger rum med utgångspunkt från Billesholm i oktober. 

Och äntligen är jag igång och skriver krönikor igen! Inte för att jag tror att de ska hamna på kylskåpsdörrarna på Söderåsen, men jag hoppas kunna inspirera dig fram till våren att upptäcka några av alla Söderåsens dolda pärlor. 

Varmt välkommen till Billesholm i oktober!