Klitten och andra gamla kultplatser

Boken jag skriver på heter Vrede i Älvdalen. Här letar jag efter en kultur som utrotades av asarna och senare de kristna. Ett samhälle där kvinnan inte var underordnad mannen.

Idag läste jag följande text hos Agneta Nyholm.

Vad är då en klitt? Enligt ortnamnstolkarna är det en liten kal bergstopp eller en upphöjning i marken. Det stämmer säkert på flera platser men det är också en mycket viktig plats på kvinnans kropp. En liten sak som har ställt till det ordentligt.. Så illa så att den har skurits bort på miljoner kvinnor eller avsiktligt förstörts. Vi har haft mängder av Klitta/Klitt och Klittenplatser i landskapet och de flesta är borta. De har varit vanligast i södra Norrland, i Gävleborg och i Dalarna. De som bara har ordet Klitt har klarat sig bra men inte Klitta och Klitten – de är borttagna. Det ska inte förväxlas med Klint. På flera av klittplatserna har det blivit karlar av något slag i närheten eller hattar i landskapet, till exempel att en Klittås blir en Hattås.”

De här platserna skulle jag vilja besöka!

Har du tips om ortsnamn som skulle kunna vara gamla kultplatser? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet. När jag kommer hem uppdaterar jag inlägget med info om de platser vi besökt.

Längs Vättern

(Vi planerar cykla från Jönköping till Motala)

Dalarnas näst största sjö – Runn

Vi planerar cykla från Borlänge till Falun

Gävle till Ockelbo

Ljusdal till Hudiksvall

Sundsvall

Härnösand – Torsåker

Nedan har jag