Eldarna

Bokserien ”Eldarna” söker svar på frågan ”Vem tände bålen?” och omfattar tidsperioden 1520-1676. (En plot finns för sju böcker. För de tre första finns även en utgivningsplan.)

OVÄSEN – 21 mars 2020

I maj 1668 börjar jäntan Gertrud erkänna blåkullafärder. Rykten sprids och på fjärdingstinget i juni förhörs ett tjugotal personer. Troligen fortsätter förhören av några av dem under sommaren. När folket återvänder från fäbodarna kallas det till Extraordinarie ting som slutar med att flera anklagade döms att mista livet. Några av dem förs till stenhuset i Falun i väntan på att hovrätten ska fastställa domen. Där får de vänta i sju månader på att straffen ska verkställas.

Här i Rådhuskällaren i Falun tillbringade Gyris-Marit sina sista månader i livet.

I den första boken får du följa kusinerna Anna och Marit som båda förhörs på det extraordinarie tinget. Du får även följa Länsman och Notarien under utredningen. Genom Notarien får vi inblick i 1600-talets juridik.

Här kan du provläsa boken

Här kan du läsa mer om Oväsen i Älvdalen

På sidan trolldomsprocesser hittar du fakta om de nordiska trolldomsprocesserna. 

VREDE – 21 mars 2022

Redan våren 2018 började jag sammanställa fragmenten till VREDE i Älvdalen – men dödsångest och klimatångest sommaren 2018 fick mig att lägga ner projektet. På Rimforsa Strand har det varit en nystart, nya karaktärer dök upp och vips finns ett embryo även till den tredje boken i serien.

VREDE omfattar tidsperioden 1520 – 1528. Från att ha varit självständiga i rikets utkant tyglas dalafolket. Kyrkan reformeras och kontrollen ökar. Vilken betydelse fick tidsperioden för häxprocessernas utveckling?

I maj 2020 grävde Anna Vild djupare för att hitta bakgrunden till häxprocesserna.

TUMULT – 21 mars 2024

Här kan du läsa researchen om trolldomskrisen

Här kan du läsa om skrivprocessen