Varför starta företag?

Ibland behöver hårddisken en rejäl storstädning! Efter flera omorganisationer där vi ständigt börjat på nya strukturer och inte hunnit rensa ut i det gamla är det hög tid. Därför går jag igenom dokument – läser, raderar, strukturerar om.

Då hittade jag dessa rader som jag skrev 2005. (Lägger dem här och raderar från hårddisken 😉 )

”Varför starta företag? I ena vågskålen tryggheten och den relativt goda löneutvecklingen som anställd i den andra friheten men osäkerheten om framtiden. Att starta företag lockade – men hur skulle jag skaffa kompetensen?

Istället för att starta företag valde jag en anställning som företagsrådgivare på bank. Det blev en inspirerande tid och en mycket bra skola i företagsledning. Här fick jag insyn både i framgångsrika och mindre lönsamma företag. Dessutom skapades kontakter både med Almi och olika företagarorganisationer,

Slutligen vågade jag så starta mitt företag. Att vara företagare är inte enkelt – men det är underbart att få bygga upp företaget från grunden

Vad skulle jag ha behövt för stöd för att våga starta företag tidigare?

För de flesta akademiker är företagande främmande. En kvällskurs i att starta företag i kombination med ett mentorprojekt tror jag skulle vara en framkomlig väg. Kanske skulleFöretagarnakunna skapa denna motvikt till bilden av anställning som norm som vi är uppväxta med.

Utvecklingen går framåt. Jag sneglar över axeln på mina barn när de sitter framför datorn. ”Jag har byggt en studio – de som vill vara med får ’donna’”*. ”Jag skall bygga ett IKEA”. På Habbo Hotell blomstrar företagandet. Tänk om vi kunde fånga upp alla dessa entreprenörer som skapar virituella företag på nätet. Här är en viktig uppgift för Företagarna i framtiden!

* Mina barn är 8 och 10 år och tillbringar alldeles för mycket tid på www.habbohotell.se. De skapar rum och kan få möbler om de jobbar eller gör något bra. De anställer andra habbo-individer på sina dagis, och ”donnar” för att vara med i tävlingar. Donnar innebär att de ger bort någon av sina möbler. Även om det är mycket som jag inte gillar med habbo så måste jag medge det fått barnen att tänka företagsmässigt.

Vad som hände med habbo-hotell vet jag inte. Sedan dess har många spel kommit och gått.