Internationella relationer

Caroline och Emma var på testamentskurs för advokat Fredric Renström i torsdags. Fredric är en av mina absoluta favoritadvokater och den advokat som i mycket varit min förebild. Han har en förmåga att göra juridiken rolig så att man skrattar.

Fredric är en Sveriges bästa avdvokater inom Internationell Privaträtt. På föreläsningen i torsdags hade han övergripande nämnt problematiken med internationella testamenten och boutredningar. I den efterföljande pausen hade hade erfarna advokater konstaterat att de inte kunde de här reglerna och att det nog hände att de inte alltid uppmärksammade problemen.

Ibland hamnar jag i chatten på FB (ja, de tär en tidstjuv – men jag lägger det i kategorin ”barhäng” med den positiva skillnaden att det är billigare och inte ger någon bakfylla).

Följande har jag fått lov att citera från en diskussion om internationella äktenskap;

”trodde det var samma regler vid äktenskap i tyskland som i sverige. misstag… är efter 6 år ännu inte slutförhandlat…

Anmäl · 20:20
Stön… vad jobbigt. Det är en av de områden som jag försöker sprida information om! Tyvärr är området internationell privaträtt väldigt svårt. Vi har skräddarsytt en av juristena ända sedan hennes utbildning – tror det är rätta vägen att gå – det är ett helt annat tankesätt.
20:21
Det var roligt så länge det varade 😉;-), men det var betydligt billigare att gifta sej än at skilja sej…

Anmäl · 20:22
😉;)… jo, så är det nog… tyvärr…
man kan inte gifta sig till egendom – däremot kan man skilja sig till den… klokt att ta reda på vad som gäller innan”
 
Önskar att jag kunde komma på ett sätt att få folk att förstå att de bör konsultera advokat innan de flyttar utomlands eller gifter sig!
 
Följande citat har jag brukat använda i föredrag: ”Det är sällan man skiljs åt i sämja, ty rådde det sämja skulle man inte skiljas.”