Österlen Lyser… ännu mer den 4-6 november!

Levande ljus, höstmys

Hösten har två sidor; Den ena som jag oftast tänker på först är jämngrå novemberdagar med regn och rusk. Men det finns en annan sida av hösten – vackra höstfärger, klar luft och levande ljus. Det är som om lugnet lägger sig över Österlen.

En sådan dag var det idag. Nja, inte så mycket klar himmel – men eftersom det varit ganska vindstilla en tid brinner träden i rött och gult. Hela eftermiddagen har jag suttit och fikat hemma hos mina föräldrar tillsammans med min bror och hans familj. Höstens mys med levande ljus är något speciellt!

Nästa helg ska hela Österlen lysa. Då tänds byarna upp med marschaller, trädgårdar hålls öppna, musik och kreativa arrangemang.

När jag läser programmet lockas jag av kvällsvandring på Christinehof i stearinljus, elddans i Brantevik. (Från tidigare år vet jag att ljusarrangemangen i Brantevik är smakfulla.) Och så klart skall jag till Hammenhög! Förra året blev Hammenhög utsedd till Årets ljusby. I Hammenhög händer alltid något nytt och kreativt.

 

Vad är då Österlen Lyser? Jag citerar en text som jag skrev till tidningen ”Vad händer?” inför årets arrangemang;

Har du besökt Österlen en grå novemberdag vet du att det är helt olikt sommar-Österlen. Österlen Lyser är helt olikt allt annat. Det är som att åka in i en sagovärld. Vägar kantade av marschaller, stumfilmsbio på vita väggar, trädgårdar i magisk ljussättning, lysande konstverk. Fantasin vet inga gränser.

Hur ska man uppleva Österlen Lyser? Möjligheterna är oändliga. Läs programmet och leta upp några intressanta arrangemang eller kör runt planlöst på Österlen och upptäck eller välj en by, parkera bilen och vandra omkring.

Mina favoriter genom åren;

Berättelser på ett Glimmingehus upplyst av stearinljus (2009)

Medelhavsträdgården i varm belysning – årligen

Hammenhög i regnbågens alla färger (2010)

Eld och ljusshow, Valnöt och Kaprifol, Hammenhög (2008)

Hamnen i Brantevik upplyst av marschaller

Köra genom ett folktomt Borrby där gatorna kantades av marschaller hela vägen (2009)

Dessutom brukar det arrangeras konserter.

Vill du äta på Österlen kan det vara klokt att boka bord den här kvällen. Österlen Lyser lockar allt fler besökare och det är mer än du som tycker att det är mysigt att äta en riktigt god middag i novembermörkret.

Vad är då Österlen lyser? Det är inte något storslaget evenemang. Österlen Lyser är en gemenskap där byar och individer med små medel skapar något storslaget tillsammans. Om jag med tre ord skulle beskriva Österlen Lyser skulle det vara Gemenskap, ljus och värme! Men Österlen Lyser kan inte beskrivas – det ska upplevas sakta!