Rättegångens högsta stressfaktor för advokaten – kostnadsräkningen

20111115-172221.jpg

Flera jurister jag talat med är överens. Det värsta på hela brottmålsförhandlingen är att skriva kostnadsräkning.

Pläderingen är avklarad. Nämndemännen tittar trött rakt ut i luften, trummar omedvetet med fingrarna mot bordet.

”Så är det kostnadsräkningen…” säger domaren och tittar på försvararen och målsägandebiträdet.

Åklagaren börjar lugnt plocka samman sina papper.

Vi advokater räknar febrilt. Slår i domstolsverkets tabeller. Är det taxa eller gick det utöver? Summerar och räknar moms – och det är som om allt står still i huvudet just då.

Idag hände det som bara inte får hända.

”Och advokat Andebark har delat upp kostnadsräkningen i två?”

Jag tittade oförstående på domaren. I den här stunden förbannade jag att jag inte var anställd vid en större byrå med erfarna sekreterare – med gamla advokater att fråga. Hos oss är det ständigt jag som förväntas ha alla svaren… Åh vad jag önskar att inte allt ansvar hade legat på mig.

Det var första gången jag hade två målsäganden – och jag tog det för självklart att det var en gemensam kostnadsräkning…. Så klart borde jag ha dubbelkollat… och ingen annan reagerade ju på byrån…

Nu hade jag tur att det var en snäll domare… det finns den betydligt strängare sorten… där man är livrädd för att andas en enda stavelse fel… Nämndemännen fick ta en kopp kaffe och jag fick sitta kvar och räkna innan deras överläggning… och jag kan lova – du blir aldrig någonsin så osäker och nervös som när du under tidspress ska få ihop din kostnadsräkning… Räknade och räknade om till förbannelse… minutvisaren tickade på de stora klockorna…

När jag lämnade tingsrätten speglade solen sig i fönstren på Österportsskolan. Tänk vad livet är vackert ändå… även om jag kände mig väldigt bortgjord för den där kostnadsräkningen…

20111115-172230.jpg

2 svar på ”Rättegångens högsta stressfaktor för advokaten – kostnadsräkningen”

  1. Åhh! Jag vill också bli advokat!! Kan du inte berätta mer vad man får göra och så?? 🙂

    1. Jättegärna!!! Vad vill du veta???

      Min målsättning har varit att på bloggen beskriva arbetet på byrån. Emma som är en av de biträdande juristerna har också börjat blogga. Hennes sida hittar du under länkarna.

Kommentarer är stängda.