Rensa i röran…

Enligt Feng shui symboliserar källaren ditt förflutna och undermedvetna. ”En rörig eller fullpackad källare symboliserar obearbetade problem från det förflutna, ofta mycket tunga saker,” skriver Karen Kingston i boken ”Rensa i röran med Feng shui”.

Lördagen har jag ägnat åt rensning av källaren i Hammenhög. När jag separerade 2008 satte jag bara ner mina ouppackade lådor i källaren. När sedan fastigheten byggdes om hösten 2010 åkte även alla andra saker ner där… rörigare och rörigare blev det…

För mig behöver jag ta sats för att komma igång och röja. Det har varit ett prioriterat projekt länge. Men jag har väntat på hjälp med än det ena och än det andra. Nu bara bestämde jag mig. Kånkade de stora sakerna till olika hörn. Gick igenom alla lådor. Kastade, strukturerade, märkte upp.

I framtiden ska jag verkligen försöka undvika röra.

Karen Kingston skriver i sin bok; ”Sätt stopp för röran innan den börjar.” Och så föreslår hon bl a följande nya vanor;

– Tänk dig för både en och två gånger innan du köper något. Bestäm dig innan du köper en sak var du ska ha den och vad du ska använda den till. Om dina svar på någon av de här frågorna är vaga står du sannolikt i begrepp att köpa något som är onödigt. Avstå från att köpa.

– Utfärda ett förbud mot att använda ordet ”så länge”, både i tankar och när du pratar. När du säger att du ska ställa en sak någonstans ”så länge” betyder det att du planerar att senare ställa den på sin rätta plats. Ta för vana att ställa den på rätt plats redan från början.”

– Om du vet att du har en benägenhet att samla på hög, inför en ny regel för dig själv: ”När något nytt kommer in åker något gammalt ut.” Då kommer åtminstone dina överflödiga prylar att bytas ut även om det inte börjat minska än!”

En av svårigheterna med att flytta in i nya lokaler är att sakerna ännu inte fått sina platser. I februari har vi använt det nya kontoret i ett år – ännu har alla saker inte fått sin plats.

Längtar …

Ni vet när man byter jobb – plöstligt måste man tänka efter ”var hade de nu muggarna”, ”var ligger kuverten och pennor”. När jag reflekterar inser jag att det är den processen vi varit i det här året. För sakerna har inte ens haft sina fasta platser än.