Ja till Österlen – del 3

När jag ändå är igång delar jag med mig av det sista nyhetsbrevet också.

Fortfarande minns jag glädjeyran den 28 november när beslutet om avslag kom. Jag var på klientmöte hos en äldre dam och minns hur jag stod i hennes hall när jag fick sms:et från TV som ville ha en intervju snarast.

Den känslan kommer jag aldrig att glömma. Hela jag bubblade. På torget i Hammenhög snackade jag med TV reportern som jag nu hunnit träffa några gånger. Sprudlande berättade jag för honom hur det kändes som om jag druckit en flaska champange – ”Men det har jag inte” avslutade jag med ett skratt.

Intervjun genomförde jag klanderfritt – varje TV inslag hade jag spelat in, granskat i detalj, irriterat mig på irrande ögon, osäkerhet… funderat, förfinat… nu kände jag mig säker…

Efteråt frågade han om de fick använda delar från när de ställde in kameran. Jag var lycklig och lovade att det inte var några problem – i tanken var jag redan på väg till Gunnarshög för Radiointervju och möte med Ystads allehanda.

Den kvällen påannonserades alla nyheter med ”Det känns som om jag druckit en flaska champange – men det har jag inte”. Just då kan jag säga att jag inte var särdeles nöjd med min medverkan i TV.

Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning

För alla oss som arbetat för Framtidens Österlen där naturresurserna framför allt finns ovan mark har det varit ett händelserikt år. Kraftsamlingen mot skifferbrytningen gav resultat – men kampen är inte slut. Du är viktig också i de fortsatta ansträngningarna!

 Glädjeyran varade som ni vet inte så länge innan massmedia återigen kontaktade oss – nu med anledning av Shells ansökan om undersökningstillstånd.

 Shell har endast ansökt om utvinning av naturgas. För närvarande saknar vi underlag för att ta ställning till vad ansökan innebär, men det är redan många som känner oro för projektet. Det är därför viktigt att Du som har kunskaper om naturgas eller vet någon som har det hör av Dig till oss – gärna genom att svara på detta mail.

 Oavsett vad Shells ansökan innebär är det uppenbart att det behövs en översyn av Minerallagen. Det kommer vi arbeta med under 2008!

 Oelen Development har överklagat Bergsstatens beslut om avslag och bett om anstånd med att komma in med grunderna till den 14 januari 2008. Därför vet vi ännu inte om sökanden hittat någon ny samarbetspartner.

 Så här i slutet av året är det lätt att förknippa 2007 med hemskheter som skifferbrytning. För egen del vill jag minnas 2007 som året då alla vi som älskar Österlen gemensamt lyckades med det omöjliga! Minns Ni reflexklädda Vallbybor som dirigerade trafik kring Gunnarshög? Kommer Ni ihåg ett välfyllt Gunnarshög, Magnus Persson som ropar ut ”Nu går sista bussen till Gruvbjär”.

 Fortfarande kan jag känna den bubblande glädjen över Bergsstatens beslut att avslå ansökan om undersökningstillstånd. Vem vet – kampen för Österlen förde kanske något gott med sig? Själv lärde jag känna många trevliga människor som jag aldrig hade fått möjlighet att tala med annars.

 Året närmar sig sitt slut! Nu är det dags för julmys och återhämtning så vi kan ta nya friska tag i arbetet för en översyn av lagen.

 Vi i styrelsen för Ja till Österlen och Nej till skifferbrytning vill tacka för ett fantastiskt stöd och engagemang under 2007! Samtidigt vill vi önska Er en riktigt God Jul och Gott Nytt år! Vi hoppas på fortsatta gemensamma insatser under 2008!

Länkar till mer om Ja till Österlen

Brevet från Byrån – sommaren 2007

Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning – del 1

Ja till Österlen – Nej till skifferbrytning – del 2

Klimatångest 21 juli 2018