Skrivande – fria bloggar som en motvikt till strukturerad juridik

På skrivbordet väntar bodelningsbeslutet som jag skrev igår. Fortfarande älskar jag juridiken. Min startsträcka är lång och ofta går jag och klurar länge på ärendena. Men när jag väl sätter igång och skriver hamnar jag i ett flow. När jag läser dagen efter brukar jag bli imponerad av mig själv och tänka ”wow- jag borde ju skriva böcker om juridik”. Fastän jag egentligen vet hur det ska vara unnar jag mig att gå tillbaka till litteraturen (kallas i juristkretsar doktrin), de utredningar som var underlag för politikerna när de fattade beslut om lagen (sou är en stor utredning mer som en bok och propositionen är materialet som förklarar lagändringen) och Rättsfall.

Jag har alltid älskat att läsa Rättsfall – lite som att läsa böcker.

Faktiskt kan jag längta tills att företaget är uppbyggt och allting rullar på. Just nu går väldigt mycket tid till att få allt på plats. Jag tror aldrig jag jobbat så hårt om dagarna och ändå lyckas jag inte få upp min fakturerbara tid. Handledningen av alla tar väldigt mycket tid. Därför blir det sena kvällar….

Många frågar hur jag hinner vara så närvarande i sociala medier. Kanske är det tvärtom.

Många av mina inlägg skriver jag mer för mig själv – för att rensa hjärnan. Sedan 2002 har jag skrivit dagligen. Innan jag började blogga tror jag att jag skrev i snitt fyra A4 sidor om dagen i mina två dagböcker (den handskrivna och den i datorn). Jag rensar hjärnan bättre genom att skriva. Det är som om jag får ur mig lite av alla de tankar som snurrar – som att jag kan lämna dem.

Nu med bloggen finns skrivandet tillgängligt alltid. Morgoninlägget är nog det mest spontana. Ofta börjar jag skriva innan jag är vaken. De där spontana infallen som inte är tänkta.

Bloggen har blivit ett sätt att bearbeta allt som händer när tempot är för högt.

Igår blev det bestämt – vi öppnar nästa kontor i april. Planen är lagd – men ska försöka att inte skriva mer om det nu.

Någon har frågat om jag inte är för privat här. Men det finns tankar bakom det jag skriver. T ex skriver jag aldrig om ett klientärende utan att ha klientens medgivande. Däremot finns det vissa situationer som jag exemplifierar med när jag håller föredrag. Det kan vara ett Rättsfall eller något fall som har inträffat som jag omarbetat i storytelling-anda. Då kan det likaväl hamna på bloggen som i föredraget.

2 svar på ”Skrivande – fria bloggar som en motvikt till strukturerad juridik”

 1. Jag gillar ju det här tänket, Annika – att presentera fakta förklätt till story och jag vill tro att fler då också hade tagit sig tid att sätta sig in i åtminstone en bråkdel av den juridiska världen !

  Inom turism är denna marknadsföring mycket vanlig och inom handel och i TV-reklamen ser vi den varje dag!

  Jag tycker verkligen att du och dina kollegor ska sätta ihop en bok med olika rättsfall – ni kan ju skriva boken tillsammans, vet ja! det är ju populärt idag att ha medförfattare och då behöver du ju inte göra allt jobbet själv heller!
  Jag korrekturläser gärna!
  🙂

  1. Låter som en utmärkt ide.

   Jag har en väldig massa bokideer – vi får kanske starta ett förlag?

Kommentarer är stängda.