16 favoritplatser på Österlen

Listan över platser jag ännu inte besökt på Österlen är lång. Trots att jag varje år försöker besöka några av dessa platser minskar aldrig dess längd. För på Österlen händer ständigt något nytt – något som är värt ett besök.

Det finns en ännu längre lista på platser som jag väljer att återvända till för att det är så vackert. Här är några av mina favoritplatser;

1. Sträntemölla och Forsamölla (packa ryggsäcken och vandra över backarna, låt dig fångas av vattenfallets kraft, vandra upp i enebackarna och njut utsikten över Hanöbukten. Ströva genom bokskogar eller hasseldungar. Allt samlat på en liten yta.)

2. Hammar till Kåseberga tur och retur. (Jag bara älskar stupen ner mot havet, vindarna, friheten. Och så plötsligt bara finns de mänktiga stenarna där. En sillmacka i Kåseberga sitter fint innan vandringen tillbaka.)

3. Rågamad vid Vallby (Ett okänt paradis där kor och lärkor är ditt enda sällskap. Gullvivor och slingrande stigar. Lika vackert alla årstider.)

4. Glimmingehus – fortsäter att fascineras av borgen och historiens vingslag. Ständigt nya spännande arrangemang. Spökhistorierna har jag ännu inte besökt – men mycket annat. Absoluta favoriten – Skallgång på Stora Glimminge och borgvisning i samband med Österlen Lyser)

5. Skillinge teater – ett besök där på sommaren är ett måste. Bara älskar atmosfären. Oftast väldigt hög kvalitet på föreställningarna.

6. Snyft…. mitt absoluta favoritfik har stängt… Frk Östergren

7. Medelhavsträdgården förflyttar mig till Medelhavet ända fram i oktober… minst….

8. Grönet vid Brantevik – en exotisk känsla ända fram i november… kan med fördel kombineras med fika på Hylkegården

9. Nytt favoritcafé – Äsperöds Herrgård i Kivik – anspråkslöst… mysigt…

10. Stenshuvud… men inte de vanliga stigarna utan den vilda längs havet…

11. Prästens badkar vid Vik… några av mina bästa naturbilder  har jag tagit här …midsommar dag när solen håller på att gå ner….

12. Vantalängen… en höstnatt sov vi över i ladan med strövarna …. bakade krabbelurer över den öppna elden… sjöng…. skrattade.. sov i sovsäckar…. lagade havregrynsgröt på tangakök … åtta tioåringar… ett av mina bästa naturminne… En vacker promenad – Vantalängan – Hallamölla tur och retur…

13. Iris Rönnqvist – denna varma människa med en enorm bredd i sin produktion… min favoritkonstnär på Österlen för tillfället… har ateljé i Gärsnäs….

14. Bästa löparrundan är nog från Mälarhusen till Sandhammaren… skogen, havet, slingrande stigar i ljungen….

15. Brösarps backar … höll på att glömma dennan magiskt vackra plats… som Rågamad fast större… och Källagårdens äppelodlingar där Bröderna Lejonhjärta spelades in

16. Riset i Nedraby… åh, där har jag inte varit sedan jag var barn… minns när slånen blommade, grillkvällar med CKF…. gullvivor och orkidéer

17. Där Nybroån möter havet – vet inte varför denna plats lockar mig.. Men då har vi nästan lämnat Österlen….

 

3 svar på ”16 favoritplatser på Österlen”

  1. Hej, mitt namn är Matilda och jag är helt övertygad om att alla dessa platser i Österlen är underbara! Jag jobbar för en webbsida som har nystartat här i dagarna. Den heter spotilove.com (Spot I Love) och är till för att hjälpa människor på resande fot att upptäcka liknande smultronställen, som dina ovan. Det är enkelt och lätt att registrera platser, gå in på http://www.spotilove.com och titta om det är något som verkar intressant! Hör gärna av dig om det är något du undrar över! Med vänliga, Matilda.

    1. Hej Matilda, detta är inte min inriktning – men Henriette Ellberg arbetar med hemsidan mittosterlen. Kanske en kontakt med henne skulle vara givande?

      1. Hej igen! Spotilove riktar sig åt privatpersoner i första hand, men tack så mycket för tipset, jag ska höra av mig dit! /Matilda

Kommentarer är stängda.