Uppdraget som ambassadör

20120807-170904.jpg

I sommar bestämde jag mig för att ta semester från nyhetsrapporteringen och lägga fokus på företagsutveckling, ledarskap och mina projekt. Ibland är det ganska skönt att inte vara uppdaterad. Därför var det via facebook jag fick informationen om DNs granskning av Tillväxtverket.

Sedan våren 2010 har jag varit ambassadör för Kvinnors företagande. På Facebook kunde jag se att många av mina kollegor avsade sig uppdraget.

Genom uppdraget som ambassadör har jag lärt känna många inspirerande kvinnor. Uppdraget är ideellt. Vi åtar oss att göra fyra gratis ambassadörsuppdrag per år – men om man inte skulle göra det så utesuts man inte som ambassadör för det.

För egen del har uppdraget gett mig mer en det ”kostat”. Som tack för vårt engagemang bjuds vi en gång om året på resan till Stockholm och en konferens om med inspirerande föredrag. Dessutom får vi delta i olika seminarium i Skåne.

Mina ambassadörsuppdrag har bestått i föredrag på skolor och för föreningar. Visserligen har jag en prislapp för mina föredrag – men regelbundet kommer förfrågningar som jag känner är behjärtansvärda. Då kan jag tacka ja och göra det som ett ambassadörsuppdrag och berättiga till att jag bjuder på föredraget.

När jag medverkat i massmedia har jag också sett detta som ambassadörsuppdrag. Att jag kunnat se min medverkan i ett större sammanhang har gett mig mod att våga gå ut och tala om mina företag på ett tydligare sätt.

Det var också på www.ambassadorer.se som jag började blogga och vågade hitta min ton. Annars hade jag nog aldrig vågat starta den här bloggen!

Första gången jag var i Stockholm satte sig Gunilla Thorstensson bredvid mig på lunchen. Det visade sig att hon var från Hammenhög och jag fick genast ett otroligt stort förtroende för Gunilla. Hon är en av de ansvariga för ambassadörsprojektet och är ”den bloggande byråkraten” på ambassaden.

När det stormade som mest på Facebook och kollegor hoppade av sina uppdrag i strid ström tänkte jag på Gunilla. Inte i min vildaste fantasi skulle jag kunna tro att denna reko tjej skulle ägna sig åt att misshushålla med skattepengar. Skulle Christina Lugnet bry sig om ifall jag hoppade av? Nej, knappast!

Vem skulle bli mest sårad av ett massavhopp av ambassadörer? Jo, antagligen Gunilla och hennes kollegor som arbetar med projektet. Jag tänkte på de fantastiska ambassadörsträffar vi haft där Maud Olofsson peppat oss och tackat oss för vårt engagemang. Skulle allt detta inte betyda något för att delar av tillväxtverket handlat oetiskt.

Därför bestämde jag mig för att vänta med att ta ställning. Jag bestämde mig för att fortsätta ha semester från nyhetsrapporteringen.

Idag fick alla ambassadörer följande mail från Annie Lööf;

Hej!

Med anledning utav de senaste dagarnas händelser angående Tillväxtverket så vill jag skicka en hälsning till dig som är regeringens ambassadör för kvinnors företagande. Jag vill att du ska veta att jag ser allvarligt på detta, och jag kommer kräva att myndigheten med en ny Generaldirektör i ledningen tar till krafttag för att komma till rätta med situationen.

Jag förstår den irritation som många av er känner. Företag förväntas följa regler och lagstiftning, likväl ska myndigheter följa regler och lagstiftning. Det är ett absolut krav från mig. 

Kvinnors företagande ökar i Sverige. Trenden pekar också på ett högre relativt företagande bland kvinnor i Sverige – från ca 0,4 kvinnor per man 2007 till 0,6 kvinnor per man 2011 (GEM2012).

En av anledningarna till detta tror jag är för att du är en av regeringens ambassadörer för kvinnors företagande. Ambassadörerna är viktiga förebilder för flickor, kvinnor, pojkar och män – en ny generation företagare oavsett ålder.

Din betydelse som regeringens ambassadör för kvinnors företagande är mycket värdefull och jag vill tacka dig för den tid och engagemang som du har lagt ned. Jag hoppas att vi framöver kan arbeta tillsammans för att skapa goda och sunda förebilder.

Ditt ideella engagemang för entreprenörskap, företagande och ledarskap utöver ditt eget företagande inspirerar mig. Jag ser fram emot att få ses på fler inspirationsdagar tillsammans!

Med vänlig hälsning

Annie Lööf  

När jag kopierat texten, men innan jag hunnit klistra in den i ett blogginlägg, ringde de från växeln. En Gunilla Thorstensson sökte mig!

Visst var det märkligt! Senare såg jag att hon varit inne och kommentrat ett av mina blogginlägg. Nu finns det inte någon tveksamhet längre! Jag stannar kvar som ambassadör!

Den största anledningen till att jag inte följde mina kollegor var min tillit till Gunilla – att hon är en trovärdig person som verkligen brinner för det här projektet!

Nu kände jag mig redo att läsa vad som skrivits – så jag gick ner och köpte Kvällsposten. En stor eloge även till Annie Lööf! Härligt handlingskraft! Det bådar gott inför framtiden!

2 svar på ”Uppdraget som ambassadör”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Jag tror att Du gör rätt – nystarten innebär ny möjligheter.

    1. Tack! Har fått flera meddelanden som också skrivit att jag gör rätt. Det känns rätt i magen och då brukar det vara rätt!

Kommentarer är stängda.