Blåbärspaj med riktig vaniljsås

20120823-162232.jpg

Blåbärspaj med hemkokt vaniljsås är nog något av det godaste jag vet. Ute i skärgården hittade jag inte receptet på nätet utan fick ringa min mor. Nu är det sonen som efterlyser det samma. Här kommer det!

Smuldeg till paj

100 gr smör eller margarin

2-3 msk socker

3 dl vetemjöl/havregryn/vetegroddar/hackad mandel eller nötter

Smält fettet i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl/havregryn etc. (Jag brukar ta 1,5 dl havregryn, lite hackad mandel och resten vetemjöl.) Smaka av för rätt proportioner.

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut fyllningen (exv bär, rabarber, klyftade äpplen. Du kan blanda 1,5 dl socker och 1 msk potatismjöl och strö över bären. Till äpplen behöver du inte något potatismjöl. Istället kan det vara gott med kanel.) Strö över pajdegen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min i 225 grader tills smuldegen fått färg och fyllningen mjuknat.

Vaniljsås (4 port)

1 ägg

1 msk socker

1 msk potatismjöl

4 dl mjölk

1-2 msk vanllinsocker

Blanda allt utom vanillinsockret i en kastrull. Sjud blandningen på svag värme tills såsen tjocknat, vispa hela tiden. Såsen ska inte koka, då stelnar ägget och såsen skär sig. Vispa inte med stålvisp i aluminiumkastrull, då blir såsen lätt gråaktig.

Häll upp såsen och vispa i den då och då tlls den svalnat. Smaksätt den kall med vanillinsockret. Blanda den ev med vispad grädde strax före serveringen.

(Japp, förstår om ni undrar om jag inte har annat att göra, men jag försöker om det är möjligt att alltid vara tillgänglig för barnen. Sonen önskade recpetet snabbt. Ska be honom skicka en bild till mig.)