Varför känns det så fånigt att använda cykelhjälm?

20120827-085443.jpg
I helgen har jag avgett ett löfte – att inte cykla en meter utan att använda cykelhjälm. När sonen hör det utbrister han genast ”Men det ser ju bara hur töntigt ut som helst!” Och det är precis vad jag också tycker egentligen.

Ändå har jag lovat använda cykelhjälm – varför?

Mitt argument blev faktiskt ganska fånigt när jag insåg vilka konsekvenser det faktiskt kan få. Om någon öppnar en bildörr när du kommer cyklande kommer du att flyga över dörren och landa med huvudet i asfalten. Kanske kommer du aldrig att kunna resa dig igen. Vad hade det då för betydelse att det såg fånigt ut med cykelhjälm?

Det gångna året har jag skadat mig flera gånger – inget allvarligt – brutna tår, stukade fötter. Men skador minskar min produktivitet. En svårare skada kan få oanade konsekvenser. Det är dags att jag är mer rädd om mig – att använda cykelhjälm är ett led i detta.

Men tänk om cykelhjälmarna kunde vara lite snyggare. Jag hörde att hövdings osynliga cykelhjälm kostade några tusen. Det känns ju lite väl mycket. Å andra sidan kan en fungerande hjärna inte värderas i pengar.

Varför inte lite häftigare hjälmar? Barnhjälmar får ha motiv. Jag valde en med blommor. Men i min fantasi ser jag hjälmar dekorerade av konstnärer. Varför inte i numrerade upplagor och signerade. Hjälmar som konstverk? Kanske med en matchande cykel.

Tänk vad härligt det är med en fungerande hjärna som kan kläcka nya idéer. Jo, jag ska använda cykelhjälm när jag cyklar – oavsett hur fånigt jag tycker det känns. På vägen till stranden mötte jag många cyklister, men inte en enda med cykelhjälm.

4 svar på ”Varför känns det så fånigt att använda cykelhjälm?”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Jag tyckte som Du, ända till jag såg en reklamfilm från NTF (tror jag). Den var mycket enkel – en man släppte ett ägg, stående. Vad som händer med ägget, händer med Din hjärna när olyckan är framme.

    1. Ja, visst är det så – och ändå är det så svårt att använda hjälm!

  2. Har man jobbat med hälso- och sjukvårdsärenden och läst journaler om vilka konsekvenser det kan bli av att som oskyddad trafikant råka ut för en olycka, då spelar det inte någon roll hur man ser ut i cykelhjälm. Dessutom tycker jag inte alls att det ser fånigt ut. Att säga det ger fel signaler till den yngre generationen. Ser man fånig ut i en mc-hjälm också? Avstår man från hjälm på mc för att man inte är snygg i hjälmen?

    1. Nej, så klart inte! Numera använder jag cykelhjälm – men jag är ganska ensam om det i Ystad!

Kommentarer är stängda.