Betydelsefulla möten

På onsdag är det dags för ledarskapsprogrammet i tillväxtskolan igen. Det har sagts att för att ett företag ska kunna utvecklas behöver dess ledare utvecklats och först när ledarna utvecklats kommer utvecklingen i företaget.

Ikväll förbereder jag uppgiften inför onsdagen – att beskriva några personer som påverkat mig i positiv riktning. Oj, vad svårt – det är väldigt många;

Den jag först tänker på är advokaten Kurt G Holm. Honom har jag redan skrivit om. Genom sin generositet delade han med sig av sina livserfarenheter och var mitt bollplank under de första åren när jag drev min verksamhet. Hans klokhet och mod att gå sin egen väg är fortfarande ett stöd för mig.

Ann Wikström är den kvinna som inspirerat mest som företagare. Ann är ägare till och VD i La Perle, som jag tidigare skrivit om. Ann har frikostigt delat med sig av sina erfarenheter av ledarskap och att bygga varumärke, vilket inspirerar. Hon är en av de starkaste personer jag vet! Hon och hennes man Ulf var i Thailand tillsammans med deras son när flodvågen kom. Alla tre sköljdes med i vågen. Svårt skadade återvände Ann och deras son hem-i ovisshet om vad som hänt Ulf. Hemma väntade ett företag att tas om hand! Ann klarade hantera den svåra situationen och lyckades utveckla företaget till helt nya nivåer. I mina ögon är Ann den perfekta affärskvinnan, stark, kvinnlig, affärsmässig, skärpt, modig.

Anders Nilsson var min chef när jag arbetade som företagsrådgivare på Sparbanken Syd. På bloggen har jag vid flera tillfällen hänvisat till att han är min favoritchef, men jag har aldrig förklarat varför. Anders omger sig med en positiv energi, han har högt ställda mål och en förmåga att inspirera och följa upp. – När jag skulle anställa min första sekreterare 2007 saknade jag erfarenhet av att vara chef. Därför bjöd jag Anders på lunch för att höra vilka knep han kunde dela med sig av. ”Var dig själv!” sa han. Jag har ofta tänkt på de orden – att vara genuin i det man gör är viktigt. – Anders är en fantastisk person med en värme och glädje som bara får omgivningen att må så himla bra. Samtidigt kan han sätta mål och få personalen att nå fantastiska prestationer. Som chef är Anders Nilsson min stora förebild! Att hans sätt att leda är framgångsrikt bekräftas verkligen den här veckan då han åker till Stockholm två gånger – både som representant för företagarna i Skåne då årets företagare skall utses och som nominerad till TripAward.

Ingen har betytt så mycket för mig som Ulla Sturesson. Jag träffade henne första gången 1998 när jag gick kursen ”Våga tala” i Ideas regi. Ett år senare kontaktade hon mig och frågade om jag ville delta i utbildningen ”Våga växa”, ett tio månader långt utbildningsprogram som lärde mig sätta upp långsiktiga mål och tro på mina drömmar. Här insåg jag vikten av reflektion och att gå sina egna vägar. Fastän det gått 14 år sedan utbildningen återvänder jag till arbetsboken och ser hur jag idag kommer allt närmare de drömmar som är mina egna och ingen annans. (Vi har fått lov att använda arbetsboken i det ledarskapsprogram teraxacum arrangerar för jurister). Ulla har så mycket klokskap och samtalen med henne genom åren har utvecklat mig som människa. Hon har hjälpt mig att ”bottna” i mig själv och följa min egen väg istället för att gå den vägen andra stakar ut åt mig. Hon har hjälpt mig bygga upp min självkänsla.

Funderar på vilka advokater som påverkat mig och inser att det är väldigt många;

advokaten Mia Reich Sjögren – min mentor när jag gick mentorsprogrammet Växthus Bjäre (juli 2010- dec 2011) var den första kvinnan i advokatbranschen som jag hade som förebild.

advokaten Lars-Erik Ström var min mentor i QlaraBesked (maj 2008-juni 2009) och delade med sig av sina erfarenheter som advokat och företagsledare. Under tiden med honom som mentor la jag grunden för mina varumärken.

advokaten Christer Nordén som jag träffade på utlandsavdelningens årsmöte i Rom i mars 2011. Hans humana syn på ledarskap och våra intressanta diskussioner inspirerar och utvecklar mig ständigt.

advokaten Johan Sarvik med en kunskap och integritet som jag beundrar

advokaten Anders Forkman, delägare på Vinge, och mentor i Rubenprojektet hösten 2010-december 2011. Hans generösa sätt att dela med sig av erfarenheter och tankar kombinerat med en sprudlande positiv energi gör honom till en förebild när det gäller ledarskap.

advokaten Sven-Erik Ekbäck som är den advokat som helst rådfrågar när det gäller  ekonomisk familjerätt. Han har en integritet som jag beundrar!

advokaten Dan Persson som är min mentor när det gäller ledarskap och utveckling av advokatbolag. Han är även författare till den bästa boken om hur man leder advokater.

Men den advokat som påverkat mig allra mest som förebild är advokaten Fredric Renström. Det var i oktober 2008 och jag hade bara varit advokat i två månader. Jag hade anmält mig till kursen om familjerätt i Turkiet för att ha något att se fram emot när jag tog mig igenom en slitsam skilsmässa. Min resvana var nästan lika med noll och det var ett stort steg att åka på kurs i Turkiet alldeles ensam. På planet hamnade jag bredvid den trevlige advokaten Henrik Bolander som presenterade mig för advokat Johan Sarvik när vi väntade på resväskorna. Vi kom till hotellet ganska sent och vi hann aldrig träffa deltagarna som kom med planet från Arlanda.

Som vanligt vaknade jag tidigt. Joggingkläderna fanns nerpackade och jag gav mig ut på upptäcksfärd, lämnade det flotta hotellet för att se det riktiga Turkiet. Det förvånade mig att bazarerna redan hade öppnat och jag gav mig in i ett samtal med en affärsinnehavare. Då insåg jag att jag ställt om klockan på fel håll! Några kontanter hade jag inte med mig och vägen tillbaka till hotellet gick bra mycket snabbare. I hissen upp till hotellrummet talade jag med en äldre man och berättade om min knasiga morgon. Supersnabb dusch innan jag kastade mig in i frukostmatsalen med den största frukostbuffé jag någonsin sett. Det fanns inte någon tid för urval så min frukost blev nog ganska märklig. Jag kände igen Johan Sarvik och kastade mig ner vid hans bord – alltför stressad för att hälsa ordentligt på de övriga vid bordet. Johan Sarvik väntade tills jag var klar och vi gick tillsammans till kurslokalen (han insåg nog att den här förvirrade skåningen behövde hjälp för att inte virra bort sig igen). Först då insåg jag att mannen i hissen och frukostsällskapet var veckans föreläsare!

Dessa förvirrande möte bidrog kanske till det engagemang jag kände från Sven-Erik Ekbäck och Fredric Renström den här veckan. Tillsammans bildade de det bästa föreläsningsteam inom juridik som jag någonsin träffat. Sven-Erik med sin formalitet och Fredric med sin underbara scennärvaro. Han fick oss att skratta samtidigt som han visade enorma kunskaper och erfarenheter. I honom såg jag för första gången en förebild – ett sätt att vara som kändes rätt för mig också. Hans höga etik klingar ofta i mitt huvud när jag ställs inför etiska frågeställningar. Hans sätt att bara vara sig själv inspirerar mig i varje föreläsning jag själv håller.

Fredric och Johan umgicks mycket i IAML och det föll sig så att jag ofta åt kvällens middagar med dem. Aldrig har jag skrattat så mycket!

Tack vare dem – och framförallt Fredric – hittade jag mitt eget sätt att vara advokat på!