Turbulenta tider föder stora ledare, LUT del 7

”Smärta går över. Om man ger upp varar det för evigt” – Lance Armstrong

När jag försöker minnas i innehållet boken ”Ledare utan titel” tänker jag på de fyra personer som huvudpersonen besöker. Städerskan som berättar om vikten att prestera i mästarklass och skidåkaren som lär oss att svåra utmaningar är det som utvecklar oss.

”Kom ihåg att de svåra tiderna aldrig består för evigt, men det gör starka människor. Att jobbiga omständigheter inte är något annat än möjlighet att bli en hjälte. Och att besvärliga perioder i både yrkeslivet och privatlivet är fantastiska möjligheter att förvandla kaos till framgång. Problem och jobbiga dagar är i själva verket nyttiga.”

De fem reglerna om detta sammanfattas i GLIMT

Genuin uppriktighet

Ledstjärna

Inte frukta motgångar

Möt utmaningar på ett positivt sätt

Tusenfalt beröm

I boken beskriver skidåkaren att det är i de tuffa skidbackarna som skidåkaren utvecklas.
I de svåraste backarna måste man göra just det som man tror att man absolut inte ska göra: ”Man måste faktiskt luta sig fram mot den branta lutningen framför sig istället för att försöka luta sig närmare berget för att undvika att falla. Man måst faktiskt närma sig den plats man fruktar allra mest istället för att dra sig undan från den. Javisst, det går fullständigt emot vad intuitionen säger. Men om man inte använder den tekniken kommer man definitivt att vara illa ute…. När man bara slappnar av i situationen och accepterar all den där rädslan som dyker upp när man inte känner till alla svaren eller exakt vart man är på väg – på samma sätt som när jag åkte skidor nerför några av de mest förrädiska backarna i världen – börjar det hända märkvärdiga saker. I den där kritiska situationen, där du känner hur alla dina värsta obehagskänslor och alla dina begränsande föreställningar rusar genom din hjärna och du tror att du aldrig i livet kommer att klara dig ända ner, det är då , min vän, som du är som mest levande. Och det är just där du utvecklas som allra mest. Den rädsla som du går igenom när du tänjer på dina gränser får i själva verket dina gränser att vidgas”

”Vem som helst kan vara en stjärna när ekonomin är stabil, när konkurrensen är svag och man har trogna kunder. Det är under besvärliga tider som det obarmhärtigt avslöjas vilket virke du är gjord av – och vilken typ av ledare du i själva verkat är.”

”Livet börjar där din invanda miljö tar slut” – Neale Donald Walsch