Fokus

Fortfarande har jag inte hunnit läsa all post som kom in under min semester! Men i kväll har jag lovat mig själv att inte jobba längre än till kl 21. Jag vet att disciplinen är dålig när det gäller att avsluta arbetsdagen – därför ställer jag larmet på mobilen!

Innan jag växlar om från alla möten till att sätta mig med mina att göra listor behöver jag bara ”landa” i allt som händer.

I helgen jobbade jag med den nya organisationen. I måndags förankrade jag tankarna hos juristerna och idag presenterade jag den på veckomötet. Dessutom har jag hunnit ha enskilda samtal med alla utom dem som inte varit på kontoret. På fredag skall vi börja jobba enligt den nya organisationen och på måndag börjar Eva Bengtsson hos oss.

Fortfarande söker vi en administrativ chef. Om två veckor har vi ytterligare intervjuer. Vi kommer inte anställa någon förrän vi verkligen känner oss helt säkra. Det skall vara en person som har erfarenhet både av personalfrågor och bokslutsarbete.

I den nya organisationen har vi tre ”avdelningar”.

1) Teknik/lokal/inköp som ska se till att våra arbetsplatser fungerar. Idag är tekniken allt viktigare och vi utvecklar hela tiden nya effektivare arbetsmetoder.

2) Administration som kommer sköta all redovisning och personalfrågor. Här kommer man även se till att allt flyter när vi introducerar ny personal och nya samarbetspartners. Förhoppningsvis kommer det även att vara en hel del avtal att följa upp.

3) Advokatsekreterarna som uteslutande skall arbeta med att serva juristerna.

Avdelning 2 och 3 skall dessutom dela på uppgifter som telefonsvar, posthantering, klientbemötande.

När man ser det så här kan det tyckas så enkelt och jag frågar mig varför jag inte kom på det här tidigare. En av svårigheterna med att växa är att det inte finns resurser att ha ”specialistfunktioner”. När jag var ensam jurist räckte det med en halvtidstjänst för att sköta allt som inte jag gjorde. När företaget expanderar tar administerandet av administrationen en hel del tid. Att anställa ny personal tar också mycket tid.

Sett i backspegeln har jag inte alltid varit en bra chef – men hur skulle jag kunna vara det? Innan jag anställde personal talade jag med massor med chefer. Alla sa att det bara var att köra – att det inte fanns något annat sätt att lära sig än att göra.

Och jag har gjort – massor! Visst kan jag ångra många fel jag har gjort – samtidigt är det genom felen jag lärt mig mest! Just nu känner jag mig bara tacksam för alla fel. Det har fått mig att gå tillbaka ett steg och göra om rutiner och organisation – ännu stabilare, mer kvalitetssäkring!

Jag tror verkligen på det här företaget (och det kommer jag skriva mycket mer om under våren). Just nu har jag fullt fokus på att vara närvarande och tillgänglig för mina kollegor.

I morgon slutar Ida för att börja en tingstjänstgöring på Malmö tingsrätt. Det var tänkt att hon bara skulle jobba i receptionen under sommaren. Men månaderna gick och vi behövde henne hela tiden. Hon blev en klippa som snart de flesta lutade sig mot. I våra samtal har det kommit fram att det viktigaste för att hon skulle utvecklas var just min närvaro och mitt engagemang.

Vi är fortfarande en ung organisation. Juristerna behöver mig. Administrationen behöver mig. Därför har jag bestämt att jag inte skall ta några nya egna ärenden innan sommaren. Maria Martinsson skall få biträda mig i boutredningarna. Annie Borgström och Li Ohlsson kommer biträda mig i alla övriga ärenden. Jag är medveten om att arbetstimmarna kommer vara många ännu en tid – men jag har också bestämt mig för att lägga in mer C-tid – tid man gör sådant som tillför energi.

Fredagen den 8 februari är full av sådan tid. Spännande möte med advokat i Helsingborg, mentorsmöte med Thomas de Souza på Good old och slutligen har vi fått biljetter till utställningen med Tutankhamun i Malmö!

Tre veckor kvar