Att rensa ut det gamla för att ge plats till det nya

20130224-221453.jpg

Det var en sådan där helg som var reserverad till jobb. Ibland behöver jag bara skärma av allt för att få fokus – för att hitta de där kreativa lösningarna. Men så fick jag för mig att jag skulle börja rensa upp lite. Och utan jag visste ordet av var jag igång och sorterade ut saker som fått samla på sig under flera år!

20130224-221503.jpg

Nu plötsligt gick det så enkelt och det var som om den energi jag fick när jag rensade fick mig att fortsätta rensa av bara farten. Har du tänkt på så skönt det känns när du har koll på vad som ligger i varenda skåp eller låda (tänkte skriva hög – men det bästa är ju om det inte ens finns några högar). Det är som om tankarna blir så mycket friare när de inte tyngs av obearbetade uppgifter.

20130224-221515.jpg

Jag ska avsluta med att citera ett avsnitt ur Kareen Kingstons bok ”Rensa i röran med feng shui” – en bok som hjälpt mig skapa ordning sedan jag fick den i julklapp 2001.

”Om du arbetar hemma eller har ett skrivbord som du använder hemma är följande avsnitt något för dig. Det första steget är att göra en enkel räkneövning: beräkna hur många procent ren bordsyta du faktiskt kan se. Fuska inte genom att snygga upp innan du gör det här. Låt allting vara precis som det är för att göra en ärlig bedömning av situationen. …

Röj upp på ditt skrivbord! Declan Tracy har skrivit en underbar bok med just den titeln, och i den beskriver han hur världens främsta företagares och entreprenörers skrivbord ser ut – de håller alla sitt pappersarbete till ett minimum. Ett rent skrivbord betyder klara tankar, och klara tankar rymmer visioner och perspektiv. Om du är översvämmad med pappesarbete är det precis där du kommer att fortsätta att vara.

Ett rent skrivbord ökar din produktivitet, kreativitet och tillfredsställelse i arbetet. En utmärkt vana att lägga dig till med är att alltid röja undan på skrivbordet när du är färdig med ditt arbete. Rent psykologiskt är det mycket mer upplyftande att börja dagen med ett rent skrivbord i stället för högar med pappersarbete som får dig att tappa sugen innan du ens har börjat.

Börja alltså med att ta bort precis alla papper från skrivbordet som ligger och väntar på att du ska ta itu med dem samt alla föremål som inte är absolut nödvändiga. Med det menar jag att bara ha kvar de saker som du använder i ditt arbete, exempelvis en dator, en telefon, en penna, en anteckningsbok. Förvara andra tillbehör såsom häftapparater, hålslag, gem, leksaker, godispåsar och så vidare i en närbelägen hylla eller i en skrivbordslåda.”

Jahapp – det finns en hel del röjningsarbete kvar att göra.

Men att undvika de stora högarna med akter – att bara ta fram precis det man ska arbeta i – minskar i alla fall min stress och gör att jag jobbar effektivare.

Ett svar på ”Att rensa ut det gamla för att ge plats till det nya”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Sina mest kreativa tankar får man när man minst anar det – exempelvis när man som Du – gör något helt annat – släpper kraven och fokuserar på att exempelvis städa lådor – det är min erfarenhet.

Kommentarer är stängda.