Regelrådet

Vilken spännande dag! Som framgår av filmen var jag ganska nervös när jag steg på planer klockan 10. Vad skulle jag kunna tillföra? Hade jag läst handlingarna på rätt sätt? Hur skulle de andra ledamöterna med sina långa, fina meritlistor se på en bondadvokat från Hammenhög?

20130403-195059.jpg
Oron försvann snabbt! Ledamöterna tog sig tid att pedagogiskt förklara grunden för sin inställning i olika frågor.

När de ringde från näringslivsdepartementet i september trodde jag det var ett skämt. När jag väl förstått att det var på allvar hade jag först bestämt mig för att tacka nej. När skulle jag få tid att åka till Stockholm. Och uppdraget – uttala sig om konsekvensbeskrivningar. Var det inte bara att bli gisslan – att inte kunna kritisera regler på samma sätt.

Det var Anna som övertalade mig. ”Du måste testa! Hur ofta får du en sådan chans. Har du sett vilka meritlistor övriga ledamöter har.”

Lite motsträvig ringde jag upp näringslivsdepartementet och förklarade att jag egentligen inte hade tid.

Nu säger jag bara wow – vilket uppdrag!

Det ska göras konsekvensbeskrivningar av alla regelförändringar som berör företag. Av konsekvensbeskrivningen ska det framgå hur ändringen påverkar företagens administrativa börda.

På Regelrådet sitter utredare och går igenom alla konsekvensutredningarna. De inhämtar information för att säkerställa att konsekvensutredningen är tillräcklig. På det viset får Regelrådet en uppfostrande funktion. Regelrådet uttalar sig om utredningen är godtagbar eller bristfällig.

Utredningen ska även ha utrett alternativa förslag.

Regelrådet ska även tillstyrka eller avstyrka själva regelförändringen. Här tittar man på effekterna för företagen.

Ledamöterna besitter en otrolig kompetens!

På senare tid har Regelrådet även blivit remissinstans för vissa av EUs konsekvensutredningar.

Jag måste erkänna att jag känner mig väldigt stolt över att ha fått möjlighet att vara med i Regelrådet.

Den 15 maj är jag ledamot nästa gång. Då ska jag vara ännu bättre påläst när jag vet hur resonemangen förs!

Ett svar på ”Regelrådet”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Lycka till i fortsättningen – utmaningar är till för att prövas och övervinnas.

Kommentarer är stängda.