Utveckling

20130408-045121.jpg
Så vaknar jag pigg som en ekorre trots att mobilen bara visar 4.31. Det är så många tankar i mitt huvud. Helgen resulterade i ett att-göra-dokument med en tidsplan fram till den 9 juli 2014. Då är det fem år sedan jag satte skylt på huset.

20130408-045418.jpg
När jag startade företaget utgick jag från vad jag älskade att göra. Därför gav jag företaget tre ben; juridik, skrivande och föredrag. För att ge mig möjlighet att tjäna pengar på mitt skrivande och föredrag visste jag att fokus behövde vara på juridiken de första åren. Detta var 2003 och jag hade ingen aning om vad bloggande var.

20130408-045821.jpg
Skrivandet och fotograferandet var min passion som jag kombinerade när jag skrev vandringskrönikor i den reklamfinansierade tidningen Lev Livet på Österlen.

Föredrag om juridik på pensionärsföreningar bidrog till min marknadsföring.

20130408-050054.jpg
Sedan jag började ombyggnaden av fastigheten i augusti 2010 har allt rullat på i ett tempo som bara ökat. Jag har hela tiden visst vad jag ville göra och delegerade ut chefskapet – tyvärr till fel personer. Detta har lärt mig att det viktigaste för att bygga ett framgångsrikt företag är att rekrytera rätt personal. En rutten frukt kan få resten av frukten i korgen att ruttna.

Det fanns bara en väg för att lyckas – att själv utvecklas till en bra chef. Mitt i den absolut tuffaste perioden avsatte jag tid och pengar för gestaltterapi för att ta reda på mer om mig själv och vad jag behövde utveckla. Tack vare Tillväxtskolan fick jag möjlighet att kostnadsfritt delta i ett tio månader långt ledarskapsprogram och därefter i kurser om chefskap. I augusti började jag styrelsekraft. Investeringar i tid som jag fick betala sena kvällar och helger.

Jag hade bestämt mig för att bli en bättre chef! All utveckling kräver reflektion. Därför avsatte jag helger med tanketid. Fick hjälp av studenter från psykologiska institutionen med utvärderingar. Inspirerande bloggat, litteratur om ledarskap och organisation fick ersätta dagstidningar och den ytterst begränsade tid jag tillbringat vid tvn.

20130408-050505.jpg
Jag vet hur viktigt det är att utvecklas! För att företaget ska utvecklas måste ledaren utvecklas.

Till sommaren ska vi starta ledarskapsprogrammet – men jag tvekar. Jag har redan skjutit på det sex månader för att utveckla det ännu mer.

Egentligen borde det heta ”utvecklingsprogram” för det är vad som händer om du medvetet jobbar med dig själv under ett år.

Jag vill ta det allra bästa från min egen utveckling och dela det under ett år.

Ulla Sturesson har redan lovat att jag får använda materialet från ”Våga växa” som jag deltog i 1999. Mona Odnoff Sundström inleder programmet den 5 juli 2013. Hon höll även i QlaraBesked, 2008, advokatsamfundets ledarskapsprogram våren 2010 och VäxthusBjäre med start hösten 2010.

Via Harriet Hedin erbjuder vi personlighetsanalyser, vilket var en av de viktigaste insikterna när jag deltog i Tillväxtskolans ledarskapsprogram.

Men jag vill också få med vikten av regelbunden reflektion och en bra självkänsla.

I torsdags träffade jag Annica Gulbertsson. Hennes program EnergyManagement är kanske det som påverkat mig mest. Vi diskuterar att skräddarsy ett utvecklingsprogram. Ett nytt namn vore kanske ”Utveckla din energi”.

Helgens samtal med Fredrika och våra likheter påminde mig om vikten av fullständig fokus och ett levnadssätt som gör dig stark. Regelbunden träning (hon springer till jobbet och har byggt eget gym vid algfabriken.). Sund kost (frukt och grönt från Mossagården).

På Styrelsekraft har jag uppskattat nätverkandet mellan adepter och mentorer. Helst skulle jag vilja skapa en härlig mingelkänsla.

När jag gick vinnandeweb träffade jag inte kursdeltagarn mer än i vår slutna FB grupp. Skulle jag kunna använda mig av detta för att spara på deltagarnas tid?

Programmet finns redan på bloggen under ”utbildning” men jag har inte hittat passionen att marknadsföra det än. Så ännu finns tid att förbättra.

Idéerna är många – och jag vill göra det så bra att vi i framtiden kan göra det igen och igen. Även om den långsamma förändringen är att föredra så borde man kunna göra programmet en vecka i värmen med en helguppföljning ett år senare.

20130408-053115.jpg
Fredrika visade hur hon började algodlingen i liten skala för att sedan växla upp till allt större kvantiteter. Medan hon bygger produktionsanläggning bygger jag människor som skall forma morgondagens advokater. Mina mallar, rutiner och utbildningar är rören som algerna strömmar igenom. De jurister som vi knyter till oss nu ska som advokater kunna handleda nya jurister in i yrket.

Fredrikas algodling är mer konkret än de strukturer jag bygger.

Sakta ljusnar det ute medan jag skriver ner mina tankar. Dags för min viktiga morgonpromenad. Sedan full fart! Den här veckan ska grunden läggas för att jag ska få loss tid att fokusera på att bli bäst på svensk arvsrätt, få tid att skriva klart den där boken och få ägna mer tid åt skrivande, fotograferande och föredrag.