Valborgstal, Mariedal den 30 april kl 20

I dag på lunchen fick jag höra att kören tyvärr inte kunde komma. Därför tänkte jag att vi skulle börja med en traditionell majsång. Alla ni som har gått runt och sjungit maj vet vilken sång jag tänker på. För er andra har jag lagt upp texten på min blogg. Så ta fram mobiltelefonen, lägg in www.andebark.se och scrolla ner till ”Valborgstal…” så har ni texten där.

God afton om ni hemma är – maj är välkommen,

förlåt oss om vi störa er – sommarn är så ljuvlig för oss alla.

Detta är nog den sjunde versionen av mitt tal till våren.

Aldrig tidigare har jag hållit ett tal som varit så här viktigt för mig.

Varför – jo, jag har också sprungit här runt vårelden, sett in i lågorna, gått nära den sprakande brasan för att värma mig. Från barndomen minns jag bara att det var en gammal farbror som pratade och pratade och pratade. Och nu står jag här – en gammal tant – och pratar.

Men inuti är jag lika mycket barn nu som när jag sprang runt vårelden.

När jag går min morgonpromenad här på banvallen letar jag vårtecken – vitsipporna, de späda nässlorna, tulpaner och påskliljor som växer i gräset in till Jonas och Gabriellas trädgård. Varje soluppgång är som ett skådespel, som jag fotograferar och lägger upp på min facebooksida. Så fort jag hinner går jag ner till fårhagarna. Där kan jag ligga i gräset och bara titta upp på molnen och känna hur jorden snurrar. Precis som jag gjort, sedan jag och min dagmamma, tant Sonja låg på gräsmattan bakom radhuset. Där fantiserade vi om vad molnen föreställde. Ibland fantiserar jag om stenåldersmänniskorna som levde i fårhagen. Hur såg det ut när de slipade sina stenyxor på stenen?

Ja, nu tycker nog ni barn att jag pratat alldeles för länge. Men innan ni helt slutar lyssna skulle jag vilja be er fundera på en sak – om ni fick fantisera ihop världens bästa skola – hur skulle den se ut? Och sedan skulle jag vilja be alla barn som går i Hammenhögs förskola och etta – att komma fram när jag kallar på er.

Så nu kan ni springa vidare – jag säger till när det är er tur!

Visst är Hammenhög en fantastisk by – men har ni tänkt på hur viktig skolan är för att byn ska vara levande? Skolan var faktiskt en av anledningarna till att jag startade företag.Mina barn råkade ständigt ut för nedskärningar. Först var det dagisavdelningen som skulle stänga, sedan var det lärare som fick sluta för att antalet lärare skulle dras ner. Ständigt hängde nedläggningshotet över skolan och det var kortsiktiga lösningar. Vi var många föräldrar som slogs med näbbar och klor, men så började jag fundera.

Är det motiverat med en skola i Hammenhög om barnantalet sjunker? Nej!

Hur får vi människor att flytta till Hammenhög? Jo, det behövs arbetstillfälle och ett gott rykte.

Kan vi påverka det? Ja, i allra högsta grad.

Nu är det säkert några som tänker att alla kan väl inte bli företagare. Nej, men vi kan alla hjälpas åt att skapa arbetstillfälle genom att marknadsföra de företag som finns i Hammenhög. Därigenom hjälper vi företagen att skapa underlag för att anställa fler personer. Fler arbetstillfällen i Hammenhög gör förhoppningsvis att fler flyttar till byn, vilket förhoppningsvis skapar fler elever. Mina kollegor har börjat klippa sig i Hammenhög och ofta gör de ett besök på Mathallen för att handla till lunchen. Fler som arbetar i byn ger mer arbete för de företag som redan finns här. En god spiral!

Så var det det där med rykte. Det här talet har jag redan lagt ut på min blogg. Har ni tänkt på hur global världen är. I somras fick jag mail från en finsk jurist som hade börjat följa min blogg. Jag fick tårar i ögonen när jag läste hur hon varje dag berättade för sin man om vad jag skrev. Tänk  – om min blogg påverkar vardagen för en jurist i Finland – vad är mer möjligt?

Plötsligt är det lika viktigt vad var och en av oss säger om Hammenhög. För hur trovärdigt blir det om jag skriver att i Hammenhög där sjuder det av entreprenörskap och det är där allting händer om någon annan samtidigt klagar över att allt läggs ner i Hammenhög. Med sociala medier har allt en tendens att spridas – och det går inte att förutse var saker hamnar.

Vi är alla lika viktiga när det gäller att sätta Hammenhög på världskartan – för det är vad som håller på att hända just nu!

Det här talet har funnits i mina tankar sedan jag fick förfrågan från Maria den 25 mars via Facebook. I lördags var jag på den sjätte versionen av talet när jag lyssnade på Thomas Lydahls radio wow med Elaine Breske Hirscher om att det är möjligt att uppnå alla våra drömmar. Tänk om vi tillsammans skulle kunna sätta Hammenhög på världskartan – vad skulle det innebära för den här byn – och vad skulle det betyda för skolan.

Solen sken. Jag drog på mina kängor- Det var en sån där morgon när man andas in våren på morgonpromenaden.

Utanför den ståtliga lantbruksskolan mötte jag den kände trollkonstnären – till vardags kallad Sven Yngve. Varje sommar ordnar han fantastiska konserter på i parken på vandrarhemmet Valnöt och Kaprifol.

Jag frågade om sommarens band – men det var inte klart än. Han letar riktigt bra artister i hela världen. Tänk så häftigt – att artister från hela världen väljer att komma för att spela i Hammenhög! En av de bästa konserterna jag någonsin varit på var när Johan Örjansson spelade i parken – så håll ögonen öppna när nästa års program kommer.

På tal om att ta världen till Hammenhög så passade jag på att som vanligt slinka in om på En liten bit av Medelhavet. Det är alltid som att resa bara genom att gå in och känna ljuset från de vita väggarna, värmen där det inte blåser och andas in doften av Lavendel. Diane har verkligen lyckats ta med en liten bit av Medelhavet till Hammenög. Du behöver inte resa så långt. Avsätt några timmar och sätt dig i solen i Hammenhög, beställ en grekisk sallad och dröm dig bort. Upplevelserikt, ekonomiskt och klimatsmart.

Diane och Valnöt tar världen med sig in till Hammenhög – men det finns många som gör tvärt om också: tar Hammenhög med sig ut i världen. Här tänker jag främst på Fredrika Gullfot. I veckan fick jag inbjudan till Almis arrangemang den 15 maj där Fredrika Gullfot är en av tre talare. På Almis hemsida presenteras hon så här: En fot i myllan, en fot i framtiden. Möt Fredrika Gullfot stolt grundare och Vd på Simris Alg AB. Företaget som bland annat utvinner Omega -3 direkt från mikroalger har utetts som ett av 2013 års uppstickare i Sydsvenskans näringslivsbarometer. För en tid sedan anlitades Fredrika Gullfot som rådgivare åt EU. När Vinnova bjöd med henne till Kina som representant för Sveriges företagare etablerade hon samarbete med kinesiska företag som kan innebära hur mycket som helst. I Hammenhögs Frös gamla drivhus frodas nu framtidsgrödan alger – visst är det häftigt!

Laget i konstsim tar också ut Sverige i världen! Den 16 maj åker eldsjälen Camilla Backman med laget från Hammenhög till VM i Paris – visst är det häftigt!

När jag får besök frågar många vad Sontag betyder. I kommunhuset är det nu också internationellt så det förslår. Just nu jobbar Jacob Ravn bl a med ett designprojekt i Tyskland med världens ledande solskyddsföretag, han har ett projekt med en kund i Dubai sedan designar han för Jack & Jones. Dessutom håller han på att utveckla en app som produceras i Polen. Men på lördag ska han vara ledig för då ska han åka till Fredriksborgs slott för att ta emot Brygger Jacobsens Portrætpris för ett självporträtt skapades på sontag – här i Hammenhög.

Ja, det känns om om jag håller på att bli den där gamla farbron som pratar och pratar. Jag vet att det finns ännu mer fantastiska saker som händer i Hammenhög – uppräkningen skulle kunna göras hur lång som helst.

Allt handlar om vad vi väljer att lyssna efter. På FB läste jag om en indiankvinna….

Vi kan alla välja vilka glasögon vi tar på oss. Antingen kan vi konstatera att det var bättre förr när det fanns blomsterfält i byn – eller så kan vi glädja oss över en by som verkligen blommar! Vi väljer perspektiv!

Tro på dina drömmar och sätt upp mål. Min dröm – som känns omöjlig just nu – är att bilda en stiftelse som kan rädda det Gamla tingshuset och göra det till ett internationellt juridikmuseum och Hammenhög till ett utbildningscentrum för juridik. En gång var ju Hammenhög ett juridiskt centrum på Österlen – så med vår globala tid borde vi väl kunna bli ett juridiskt centrum i världen?

Och nu alla ni som går i förskolan och ettan i Hammenhögs skola skulle jag vilja ha fram er här tillsammans med Jacob Ravn.

Nu är det säkert några av er som funderar på hur jag kunde få det här till att bli ett vårtal.

För mig handlar våren om all den energi som finns i naturen som får allt att blomstra. Tänk om vi allesammans skulle kunna hjälpas åt att få Hammenhög till att blomstra genom att se möjligheter i allt som sker. Tänk om var och en av oss skulle gå härifrån och fundera på hur just jag kan hjälpa till att skapa en känsla av ”Wow” när man kommit i kontakt med någon av oss eller besöker Hammenhög.

Jag kan ta den här banvallen som exempel. Alltid när jag är i Hammenhög går jag min morgonpromenad här på banvallen. Här följer jag hur grödan gror, växer och skördas. Här känner jag doften av våt jord, moget korn, grislukt och doften av nyplöjd höstjord. I går såg jag att någon klippt grenarna på buskarna så att de inte skulle hänga ut över stigen. Det skapar wow hos mig! Och jag känner en sådan tacksamhet för markägarna som låter oss på på banvallen och i fårhagen!

Vi kan alla bidra på något sätt till att sätta Hammenhög på kartan genom att prata gott om varandra, hjälpa till att lyfta fram det som är positivt, försöka bidra till att förbättra det som vi upplever som negativt istället för att bara prata om det.

Och nu barn – jag har fått brev från er. Det handlar om Circle Aid. Ett jättespännande projekt som började med att Elvira Ravn ville hjälpa andra barn i världen. Sagt och gjort – hon och hennes klass startade projektet Circle Aid. Elvira – kan du berätta hur du fick den här idén?

Hammenhög blomstrar på alla områden! Min mor har alltid sagt åt mig att vara mer vanlig – så det är en himla tur att hon inte hör vad jag säger ikväll. För nu uppmanar jag er  att vara mer ovanliga – se möjligheterna – och hjälp era barn förverkliga sina drömmar! Ingenting är omöjligt!

God natt och tack det ska ni ha – maj är välkommen

för gåvan den var riktigt bra – sommarn är så ljuvlig för oss alla!