Hur kan vi påverka miljön genom vårt sätt att leva?

Min far födde upp smågrisar. Suggorna behandlade han som sina barn och han sörjde dem som nära vänner när de dog. När jag var barn älskade jag kött och hade gärna avstått från potatis och grönsaker.

En grillad korv med bröd, senap, bostongurka och ett glas kall mjölk är bästa sommarmaten!

Idag äter jag emellertid allt mindre kött. Rapporter om den miljöbelastning köttätandet innebär har fått mig att tänka nytt. Redan producerad mat (gräs, baljväxter, spannmå) används för att producera mat en gång till.

Det största steget var att inte längre bygga måltiden kring köttet – som jag var uppväxt med att göra. Tidigare utgick jag från vilket kött vi skulle äta – kyckling, kotlett, kassler, korv – och så fyllde jag på med tillbehör som ris, tomat, gurka, morötter.

Idag tänker jag tvärtom. Kylskåpet är fyllt av frukt, grönsaker, keso och bönor. Tallriken fylls på av det som jag känner mig sugen på för dagen. En hel del ägg blir det – ännu så länge har jag inte kommit så långt som min stora inspiratör, Fredrika Gullfot. Det var förresten hon som delade länken till artikeln som inspirerade till detta inlägg.

2 svar på ”Hur kan vi påverka miljön genom vårt sätt att leva?”

  1. Men… vad rörd jag blir <3 tack

    1. 🙂
      Fast mina föräldrar, fd smågrisproducenter, konstaterade att jag var en miljöbov genom att att placera orkideer i söderfönster så att de inte överlevde. Det är mycket att tänka på om man vill leva klimatsmart.

Kommentarer är stängda.