Överflöd

Tack för alla kommentarer om den senaste tidens inlägg!

Det är mer än jag som funderar över det liv vi lever. Idag hade jag ett långt samtal med en företagare som, liksom jag, funderade på meningen med livet. De krav som ställs på småföretagaren är orimliga.

I går fick jag läsa hela reportaget som kommer i Företagarnas tidning. Intervjun med företrädare för Skatteverket fick mig att allvarligt överväga om jag någonsin kommer att förvärva den kompetens som myndigheterna tycks förvänta sig av småföretagare.

Företagaren och jag diskuterade våra negativa erfarenheter av att vara arbetsgivare. Liksom jag funderade hon på att skära ner verksamheten, minska sin kostym för att få mer utrymme att leva. Vad är det för mening med flotta hus och dyra resor om du ändå inte får tid att vara ledig?

Det var tänkt att jag skulle vara helt ledig från den 13 till den 30 oktober. Redan på resan var det några akuta grejor som behövde fixas och när jag kom tillbaka ökade antalet mail snabbt. Min ledighetskaraktär har alltid varit dålig. Det är dags att lära mig stänga av mail och mobiler – att bli otillgänglig.

Den nya tekniken har gjort att alla förväntas vara tillgängliga omgående. När brev förmedlades genom Postverket accepterades långa svarstider eftersom postbefordran tog tid. I e-postens tidevarv förväntas du svara inom några timmar. Inte alltför sällan skickas kortfattade svar från smartphone.

Är det ett liv vi vill leva?

Jag skalar av – gör livet enklare. Färre ärenden och högre kvalitet i arbetet. En annan prissättning.

Privat – färre saker, men högre kvalitet.

Med nya ögon läser jag annonser om julbord, julmässor och julkonserter. De flesta jag talar med upplever december som en stressig månad. Varför då tränga in alla dessa upplevelser? Varför inte bara stanna upp och vara närvarande i nuet? Tända ljus, plocka egen mossa i skogen till adventsljusstaken. Dricka en kopp glögg vid köksbordet utan stora arrangemang.

Det finns hela tiden så mycket jag vill uppleva, men min älskade är klok. Varför stressa iväg till teater och bio när vi har det så bra hemma? Blir vi lyckligare av alla dessa upplevelser?

2 svar på ”Överflöd”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Håller med Dig. Man blir inte lyckligare av alla dessa julkonserter och mässor av olika slag. Jag är inblandad i den stora strukturförändringen av Svenska Kyrkan, och när det blir för mycket sammanträden och läsande av papper, försöker jag ta mig en dag för att hinna upp min själ. Det är oerhört välgörande – bara läsa en bra bok, eller promenera i naturen.

    1. 🙂 – ja, naturen är väldigt välgörande!

Kommentarer är stängda.