Ensamstående tonårsförälder

20131116-080834.jpg
Ibland kan livet vara som en leråker. Steget framåt slirar och det är som om fötterna sitter fast.

En klok person beskrev föräldraskapet som en berg-och-dalbana. Dalarna hör till tonåringens utveckling. Men som förälder ska du inte låta dig dras med ner utan stabilt stå kvar på toppen. Lyssna, stötta, finnas.

Att vara förälder är inte lätt. Däremot är det lätt för omgivningen att ha åsikter om hur du borde göra.

Trots att många föräldrar skiljer sig är samhället inte anpassat efter den situationen. De infekterade vårdnadskonflikterna är fulla av anklagelser. Föräldrar som hittar fel i den andre förälderns sätt att vara. Det tråkiga är att det raserar grunden för ett bra föräldrasamarbete.

Istället för att stötta varandra i föräldrarollen letar de fel hos den andre.

En sak har jag lärt mig – de flesta föräldrar gör så gott de kan, men gamla oförrätter färgar deras handlande. Tyvärr påverkar det barnen. Den som hela tiden anklagas för att vara en dålig förälder kan börja se sig själv som en dålig förälder. Utan tro på dig själv är det svårt att stå kvar stabilt på berget när tonåringens hormoner åker berg-och-dalbana.

Många föräldrar har vittnat om hur samarbetssamtalen får dem att må ännu sämre. Det är dags för nya strukturer.

20131116-091447.jpg