God jul!

20131224-072649.jpg
Det fanns en tid då jag verkligen älskade julen. Nu gör den krossade drömmen om den lyckliga familjen alltid mest ont under december.

Det är barnen som får fara runt och fira jul på dubbla antalet platser.

En läsare berättade hur föräldrarna inte kunde komma överens om hur skrivningen om julumgänge i domen skulle tolkas.

Vi advokater tittar i almanackan och försöker hitta en rättvis lösning. Ofta försvinner barnets verklighet. Hur många gånger ska barnet behöva byta säng under jullovet? Kan jultomten verkligen bara komma mellan den 23 och den 26 december?

I år är barnen hos mig över julen. Vi ska sova över hos mina föräldrar. Deras hus är fyllt med julminnen. Där har barnen firat hälften av sina jular. Deras barndomshem är splittrat – men hos mormor och morfar är allt som det alltid varit.

Granen är klädd med röda kulor och halmpynt. Mormor har ställt varenda tomte där den alltid stått. Far har plockat mossa på stengärdet som de tillsammans dekorerat julgrupperna med. I köket puttrar brunkål och saftsås i grytorna. I flera veckor har de förberett maten tillsammans.

Nästa år blir mor också 70 och jag fasar för den dag de inte längre kan bo kvar. Hos min älskade är huset fyllt av julblommor och elden sprakar i kakelugnen. Vi har haft två dagars julfirande – och det gick hur bra som helst fastän det bara stod 21 i almanackan.

Min väninna ger mig ett annat perspektiv på julfirandet. Hon berättar om Stina – en fantastisk kvinna – som avled i cancer några dagar innan jul.

Vad julen handlar om är inte prestation utan tid att umgås med nära och kära.

Jag önskar Dig och Din familj en riktigt God Jul!

20131224-082308.jpg