ECT-behandling

I ett meddelande fick jag en fråga om vad ECT-behandling är. Innan jag blev inlagd på sjukhuset hade jag aldrig hört talas om det.

Den där första kvällen – när de kollade mig var tionde minut, när mina frågor aldrig ville ta slut – då fick jag två häften; ”Vägen tillbaka – om depressioner och depressionsbehandling” av Tom Fahlén och ”Frågor och svar om El-behandling – information till patienter och anhöriga” av professor Giacomo dÉlia.

Ur vägen tillbaka hämtar jag följande citat: ”Tankar om döden är vanliga under en depression. Man tänker mer än vanligt kring döden som sådan. Många säger sig att det skulle vara bättre att vara död. Ungefär 80 procent av dem som är deprimerade har självmordstankar.”

”Elbehandling eller ECT (Elektro Convulsive Treatment) är den äldsta av de effektiva behandlingsmetoder som finns inom psykiatrin. Den är mer än 60 år gammal.”

”Med dagens teknik är ECT en tekniskt avancerad och mycket skonsam behandling som ges under narkos. Man ger som regel 2-3 behandlingar i veckan och sammanlagt 6-8 behandlingar.

ECT är ofta den mest effektiva av alla antidepressiva behandlingsmetoder och numera använder man den framförallt när läkemedelsbehandling inte ger tillfredsställande resultat.”

Ur ”Frågor och svar om elbehandling” hämtar jag följande citat:

”Det är en vanlig missuppfattning att el-behandlingens effekt mot depression skulle vara en direkt verkan av elektriciteten. Så är det inte! El-behandlingen framkallar, med hjälp av en speciell elektrisk stimulering en snabbt övergående ökning av hjärnaktiviteten (varar mellan 20 och 60 sekunder) som med en medicinsk term kallas ”konvulsiv”. Det är denna hjärnaktivitet, och inte elektriciteten, som lindrar Din depression!”

”Biverkningar kan förekomma omedelbart efter varje enskild behandling och varar från någon minut till någon timme.

Desorientering. Innan Du vaknar helt från narkosen efter behandlingen, kan Du under en kort stund ha svårt att omedelbart känna igen omgivningen och personerna omkring och att komma ihåg klockslaget på dagen och dagens datum.”

”Vilka biverkningar kan Du få senare?

Koncentrationssvårigheter, som ibland tillskrivits el-behandlingen, beror snarare på depression och förbättras i takt med att depressionen viker.

Minnesförändringar, dvs förmågan att ”hålla saker i minnesförrådet”, försämras. Men inte alla minnen påverkas.

Viktiga personliga minnen. Minnen av händelser och personer som har stor personlig betydelse (t ex minnen från barndomen eller från vuxet liv), försvagas inte av el-behandlingen. Minnen kommer att finnas kvar efter behandlingen. Negativa händelser, problem, bekymmer som möjligen ligger till grund för Din depression försvinner inte heller. El-behandlingen lindrar inte depressionen genom att man glömmer problemen!

Vardaglig, mindre viktiga händelser. Minnet av vardagliga händelser eller handlingar som vi utför mer eller mindre automatiskt, som vi inte anstränger oss för att lägga på minnet kan försvagas av el-behandlingen. Du kan exempelvis undra: Vilken tid vaknade jag i morse? Vad åt jag igår till lunch? Var har jag lagt mina glasögon? Vad var det jag skulle köpa? Vad är det för datum idag? och uppleva att Du får söka en stund efter svaren.

Minimala elektriska stimuleringar och ensidig placering av de två stimulerande elektroderna på samma sida av huvudet är två beprövade sätt att hålla eventuella effekter på minnet till ett minimum.

Känslomässiga biverkningar. El-behandling kan ibland framkalla en känsla av ökat välbefinnande som kan gränsa till upprymdhet. Dessa reaktioner går över inom loppet av någon timme till någon dag. Det rör sig inte om någon personlighetsförändring, en sådan har aldrig förekommit efter el-behandling.”

Det var måndag eftermiddag när läkarna erbjöd mig behandlingen. För att hinna med alla förberedelser behövde de besked kl. 11 dagen efter. Behandlingen skulle i så fall inledas kl 8 på onsdagen.

Febrilt letade jag och min älskade information på nätet. Här är några länkar.

Vårdguiden

El-behandling skadar

Wikipedia

El-chock

ECT

Och nu har jag lovat mig själv att inte publicera mer om det som varit förrän tidigast i juli. Nu är det fokus på nuet. För mig har skrivandet alltid varit läkande – så jag kommer att dela mina reflektioner här för min skull och inte för läsarens.

Datorn är lämnad till konkursförvaltaren. Därför är det enklare att lägga upp även tillbakablickande texter här i bloggen. Många som skrivit till mig har berättat att de känner igen sig i mina texter. Jag kan också se hur texterna berört och påverkat andra. Det ger dem en mening – varför ska jag då inte dela dem om de kan hjälpa andra.

Vi får väl se hur modig jag är den 9 juli. Då är det fem år sedan jag satte skylten på huset.

 

 

4 svar på ”ECT-behandling”

 1. Hoppas det gick bra för dig.

  Jag är själv väldigt tveksam till ECT eller elchocksbehandlingar.

  Se även denna sida: http://www.elchocker.se/

  Många har rapporterat om skador efter ECT.

  Finns det inga alternativa behandlingar som man kan lyfta fram?

  1. Jag valde att tacka nej till elbehandlingen. Istället höjde läkaren medicineringen och jag avvecklade företaget. Jag kommer även gå i samtal under en längre tid.

   Några har skrivit till mig om alternativa behandlingsmetoder – återkommer om detta när jag har mer ork att skriva. Dela gärna med er av egna erfarenheter här.

  1. Stort tack!

Kommentarer är stängda.