Ambassadör (4)

TFA, TGL, pensionsförsäkringar o sjukförsäkring…. Redigera inlägg

Morgonpromenad – tid för tankar. Idag har jag mitt återkommande möte med arbetsförmedlingen. Var sjätte månad följer de upp vad jag tror om framtiden. Tror jag att jag kommer nyanställa? Behöver jag göra investeringar för att nyanställa?

Innan jag blev företagare hade jag en ganska negativ bild av arbetsförmedlingen. Den har ändrats! Min kontaktperson är ett bra boll-plank vid rekrytering. Han har hittat fantastisk personal till mig och även stöttat med praktikplatser som gjort det möjligt för mig att lära upp personal utan kostnad, att känna efter hur vi fungerar ihop utan att jag har gått in i något åtagande. Det har varit enkelt att pröva på att vara arbetsgivare.

Att vara arbetsgivare på riktigt är däremot på tok för svårt… Precis allt är svårt… Först måste du se till att ha rätt anställningsavtal (återigen – himla tur att man är jurist…) Sedan måste du se till att ha rätt försäkringar. När jag anställde första gången trodde jag att det fungerade med Fora – men si… min anställde var inte arbetare och då gick inte det… Woyne, woyne innan jag lyckades bli klok på vad jag skulle ha…

Av princip vill jag inte ha kollektivavtal eftersom jag tror på decentralisering – att man pratar bäst med dem som är berörda på riktigt.

Idag har vi TFA (trygghetsförsäkring arbetsskada) via Fora (men då och då dimper det ner fakturor för en massa annat också… och så måste vi ringa och ändra … stön … en massa oproduktiv tid)

TGL (tjänstegruppliv) har vi via Bliwa – men här är det viktigt att de anställda tänker på att göra rätt förmånstagarförordnande. I Bliwa är nämligen inte en efterlevande sambo med automatik förmånstagare.

Pensionsförsäkring och sjukförsäkring har vi via Handelsbanken. Men oj, oj vilken tid det tog innan jag blev klok på vad vi behövde ha – och jag vet fortfarande inte om jag betalar rätt pris eller om jag kunde ha hittat samma produkter billigare. Till slut bestämde jag mig bara för att teckna försäkringarna via en kille jag litade på.

Det är många beslut man måste ta som företagare!