Kreditansökan – ambassadör (39)

Kreditansökan Redigera inlägg

Under några år arbetade jag som företagsrådgivare. Då satt jag och granskade bokslut och försökte göra bedömningar av om kundernas budgetar var rimliga. Det allra svåraste var nystartade företag. Trodde jag på deras vision? Hade de gjort rätt bedömning av marknaden? Och sedan landade vi i säkerheterna – hur skulle banken få tillräcklig säkerhet för sina krediter? Företagshypoteket skulle ju inte vara mycket värt vid en konkurs.

Nu sitter jag på andra sidan. I månader har jag våndats. Skall jag våga bygga om fastigheten för massor av pengar? Om fastigheten hade legat i t ex Malmö eller Ystad hade det inte varit något problem. Då är jag ganska övertygad om att jag fått ut pengarna vid en försäljning. Förvisso har Hammenhög blivit väldigt populärt de senaste åren – men det är ändå tveksamt om jag får ut vad jag lägger ner i fastigheten vid en försäljning.

Samtidigt får jag ihop budgeten med rimliga hyresintäkter. Och för den totala verksamheten är ombyggnationen en förutsättning för expansion.

Ibland har tanken slagit mig att flytta verksamheten till en annan lokal. Men från förra året vet jag att en företagsflytt egentligen kostar massor av pengar i produktionsbortfall. Så det är inte något alternativ.

Nåväl, i morgon skickar/lämnar jag mapparna. Blir inte företagsrådgivaren imponerad av det här – tja… då vet jag inte vad som ska imponera…

Jag har satt in alla handlingar som banken kan behöva för sin bedömning i Advokatbyråns tjusiga mappar. Kopierat upp både bokslut, Bokslutskommentarer och affärsplaner.

Nu väntar jag med spänning på besked ifall jag får lånelöfte eller inte.

Erfarenhet

Handelsbanken sa nej, men Sparbanken Syd sa ja. I efterhand funderar jag på vilket besked som var bäst.