Tacksam tid för tågtankar

20140520-093756.jpg
Bakom mig sminkar sig en ung tjej. Hur mycket tid har jag lagt på min yta under årens lopp? Smink, hårfärgning, nagellack, föna håret.

Det är ett annat liv nu. Minns knappt när jag senast sminkade mig. Jo, jag tog på läppstift inför häxfotot i Älvdalen. Det går allt längre tid mellan hårtvättarna och för det mesta sätter jag bara upp håret i en snodd utan att ens kamma mig.

Det är länge sedan jag strök några kläder. För det mesta går jag klädd i jeans och en tröja från Philippa K. Jag har fyra lika dana som håller formen bra trots många tvättar. De funkar till allt. Det gör det enkelt att välja kläder. Eller så har jag träningskläder och fleecetröja. Kostymerna hänger oanvända i garderoben. Hos mina föräldrar står skolådorna staplade i drängakammaren. Numera är det fotriktiga kängor och skor. Ecco har blivit storfavorit. Det är bara separationsångesten som hindrar mig från att lämna mina gamla snygg-skor till Erikshjälpen.

Det är ett annat liv nu och jag funderar över vad jag gör med all den där tid som borde bli över.

Ja, tågresorna tar ju mer tid än att köra bil. Men jag har också börjat läsa mer böcker. De gångna veckan har jag hängett mig åt trädgården. I växthuset kan man redan se första raden av små blad. Om jag minns rätt är det granatäpplena som kommit upp.

Fotograferandet har också tagit mycket av min tid – även om jag fortfarande inte delat med mig. Just nu försöker jag undvika datorn. Läser knappast min e-post ens. Istället beger jag mig på långa promenader med kameran som sällskap. Eller går upp tidiga morgnar och krälar i daggvått gräs för att fånga känslan innan jag kryper in i min älskades varma famn och han sömnigt viskar ”Men du är ju alldeles kall”.

De där små sakerna får ta tid. Sortera sopor och gå med matrester till hönsen. Stå kvar och titta medan de pickar i sig äppelskuttar, räkskal och popcornskärnor. Plocka nässlor, binda upp och hänga på tork. Smula och blanda i muslin. Baka nyponbars att ha med i badväskan.

Det är sällan vi tvingas att fundera över vad som är viktigt i livet.

En gång trodde jag att jag kunde göra gott genom att hjälpa människor. Jag ville så väl men det blev så fel.

Filmen i söndags gav nya tankar. Jag vill bidra till en bättre miljö. Det kan man göra på många olika sätt. Men det viktigaste är att börja i det lilla. Vad kan jag göra för att minska miljöbelastningen? Hur kan jag bidra till att minska miljöförstöringen?

20140520-095857.jpg