Kläder och makt – ambassadör (80)

Kläder och makt! Redigera inlägg

2010-09-03 kl 19:50 av Annika AndebarkGilla4 kommentarerTaggad affärskvinna, annika andebark, kläder, makt114 visningar

Kom från tingsrätten tidigare än väntat. Bra tillfälle att fixa ärenden i Ystad. På vägen mellan skomakaren och hälsokost råkade jag titta in på Ankis, där jag aldrig tidigare varit. Hm… det blev dyrt – men väldigt användbara kläder. Några riktigt snygga kavajer till fyndpris!!! Ändå gnagde det dåliga samvetet – som alltid – då jag spontanhandlar kläder.

När jag kom hem hittade jag en artikel skriven av Karin Klerfelt 2009 som verkligen gjorde gott!

Läs och njut!

Kläder är ett maktredskap som lätt förbises när man pratar om vikten av kroppsspråk och rätt ordval. Ditt klädval kan antingen förstärka din makt och ge dig mer pondus på jobbet, eller förminska dig och ge dig mindre respekt än du förtjänar. Hitta din personliga stil och knäck klädkoden i just din bransch!
Medan vissa människor alltid ger ett säkert och välklätt intryck så verkar andra aldrig riktigt kunna bli bekväma i sitt klädval. Om du är en av dem som inte hittat en affärsstil som passar dig så kan det vara läge att ta professionell hjälp för att hitta kläderna som förstärker ditt personliga varumärke och som kan ge dig en skjuts framåt i karriären.
 Läs modemagasin, klipp ut bilder på de kläder som du tycker om. Klistra upp dem på insidan av sovrumsdörren. Titta på dem, kan du se en linje i de bilder som du efter ett tag har dragit ut? Vad är den gemensamma nämnaren? Vad är det som du gillar med dem?, säger Karin Klerfelt, som driver utbildningsföretaget Astarcan.
Fel klädval minskar din auktoritet
Hon rekommenderar att man bygger en affärsgarderob utifrån ett par kvalitetsplagg i basfärger. Komplettera dem med skjortor i klara färger och slipsar och scarfs utifrån säsong. För den som är ny i näringslivet kan det kännas ovant att anpassa sig till de gällande klädkoderna.
Karin Klerfelt varnar för misstaget att ignorera klädkoder och fortsätta köra på sin egen, bekväma stil med exempelvis jeans och tröja.
 Fel klädval som går emot den gängse normen gör att kunder och kollegor är snabba med att döma ut dig som en person som saknar auktoritet, inte kan fatta beslut och som inte är värd att lyssna på i samma utsträckning som en person vars kläder utstrålar makt. Genom att välja rätt kläder kan du plocka enkla poäng i näringslivets maktspel, säger Karin Klerfelt.
Ett genomtänkt klädval signalerar att du är beredd att anstränga dig och att du tar dig själv och ditt jobb på allvar. Särskilt för kvinnor är kavaj garderobens främsta maktplagg. En snygg kavaj utstrålar auktoritet och signalerar till omvärlden att du är en person att räkna med, en person som vet vad du pratar om.
Ytterkläder är lätta att glömma bort när man skapar sin personliga stil. Personer som är välklädda i övrigt kommer i bland i ytterkläder som inte direkt är i samklang med individens stil.
– Satsa på en snygg kappa, rock eller vinterjacka. På vintern visar vi oss ofta i ytterplagg även i affärssammanhang och då är det viktigt att det inte drar ner ditt helhetsintryck.
Den som har svårt att hitta en affärsstil som de trivs med eller som fastnat i ett slentrianmässigt klädfack med enbart basfärger gör klokt i att söka sig till en stylist eller personal shopper, som kan hjälpa till att skapa en basgarderob som funkar i alla lägen. Det behöver inte bli särskilt dyrt men är en investering som snabbt betalar av sig, säger Karin Klerfelt.

 

Kommentarer

  • Hej Annika 🙂 Ditt inlägg får mig osökt att tänka tillbaka (och drömma) om hur det var när jag var ung på 80-talet och det plötsligt uppstod en affärsgarderob av mycket hög kvalitet för oss kvinnor. Det var när Giogio Armani startade sin verksamhet. Hans kläder fanns då endast att köpa på gamla NK i Stockholm och jag upptäckte dem direkt. Det var något helt oerhört och fantastiskt att det plötsligt fanns kavajer, dräkter, byxor som var drop-dead vackra i fantastiska tyger, extremt välskurna och ämnade för yrkesarbetande kvinnor . Wow! Armani revolutionerade den arbetande medelklasskvinnans garderob och möjlighet till auktoritet via den. Och ingen har gjort det bättre än han sedan dess fast många försökt. För mig är hemligheten att välja rätt tyger. Även om man bär ”rätt” typ av plagg kan intrycket falla ihop om inte tygerna är tillräckligt kvalitativa. Själv gillar jag bäst tunna, hårt tvinnade ylle-sidenblandningar.
    2010-09-05 kl 09:25          Gilla       Sluta gilla
  • Hej! Vad roligt att du hittade den där artikeln! Och just nu är jag har blivit mer aktiv här! Äntligen så fungerar för mig att lägga kommentarer igen, har inte fungerat sen nya versionen av Ambassaden här på min dator. Håller med om Zagorkas inlägg. Armani är fantastiskt och kan även förnimma känslan från 80-talet när hans kläder kom hit. Annika, När jag läste ditt inlägg så fick jag en härlig igenkänning, visst är det kul när man går in ngn stas och bara hittar de där rätta kläderna. Grattis och gläd dig!! I de där kläderna kommer du att känna dig säker och proffsig! Jag funderar denna höst starkt på att låta sy upp en kavaj. Det finns inget så väl dressat som en kavaj i fint matr och bra passform.
    2010-09-05 kl 17:07          Gilla       Sluta gilla
  • Härligt att läsa era kommentarer!!! Ibland känner jag mig ytlig när jag lägger så stor vikt vid klädsel inför viktiga möten. Hm… Armani är nog inte för min plånbok än… Först får jag prioritera ombyggnaden som kan bli kostsam …:(…. men jag har i alla fall höjt ribban från HM till Pret ;)… och hittade en kavaj med fantastiskt tyg från Sand till 70% rabatt 😉
    2010-09-06 kl 07:52          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
  • Här ett tips: jag insåg inte exakt hur inne det är med återanvändning av kläder förrän jag i förra veckan var på Lunds universitet och alla ungdomarna såg ut som om de kom från 70-talet:-) Tipset är Tradera. Jag har i sommar köpt en hel fantastiskt fin garderob till min dotter – Ralph Lauren, Odd Molly, Converse, you name it, och några saker till mig. Helt nya kläder och skor som folk köpt och ofta är i fel storlek för dem, eller så har de varit i USA och handlat på outlet och säljer sedan på Tradera i hopp om att tjäna en hacka. Köpte tröjor i REN kashmir till dottern och mig för ca 250kr styck, de kostar flera gånger mer att köpa i vanlig butik.

Reflektion

Jag trodde att yta var så viktigt. Jag trodde att kläderna gav mig pondus i förhandlingar. Det var en tid med välmanikyrerade naglar, färg i håret och välplockade ögonbryn.

Det är en annan tid nu. Sakta försöker jag hitta min kärna – det genuina.