Pioner, rosor, kryddörter och grönsaker

20140630-081513-29713830.jpg
Det är ett annat liv.

När jag väntar på tåget gör jag som alla andra – försvinner in i mobilen. Men jag läser inte andras facebookuppdateringar – utan det är tid för att låta tankarna landa i ord. Tågtid har blivit min tanketid.

Hos min älskade är jag i rörelse. Vi cyklar på långa upptäcktsfärder och tuffa motionspass. I växthuset växer ogräs och grönsaker ikapp. Jag rensar en spann om dagen som jag matar hönsen med. Plockar ägg och steker pannkakor.

Binder ärtor och tomater och bygger vackra platser i drivhuset. Nästa gång jag kommer upp ska jag lägga trätrallar. I lördags petade jag ner rosenbönor i stora krukor.

På kvällarna äter vi jordgubbar direkt från jordgubbslandet innan vi tillsammans ger oss ut på snigeljakt i växthuset.

Jag har planterat fem doftande rosor i trädgården. Mina tankar handlar inte längre om pläderingar eller förlikningsförslag. Istället drömmer jag om trädgården vi ska anlägga.

Ägarna till Stenestads Park hade jobbat på Balsgård. Hos dem kommer vi beställa sju sorters sötkörsbär.

Hos Eira i Övraby kommer jag köpa rotäkta, doftande rosor. Hon har lovat leverera direkt till dörren utan kostnad om jag köper en av varje.

Det ska bli en kärleksträdgård.

Egentligen är det märkligt. Människor skryter om sina fyllor men att prata om kärlek och sex är tabu. Det borde vara tvärtom. Kärlek är så viktigt och det finns forskning som säger att sex är viktigt för välbefinnandet.

Idag är den som inte dricker alkohol onormal. För att tacka nej ska man antingen vara gravid, ta läkemedel eller vara nykter alkoholist.

Vi lever i ett samhälle med kroppsfixering – där olika dieter avlöser varandra. Men att avstå från kalorierna i alkohol är otänkbart för de flesta.

Att tacka nej bara för att kroppen mår bättre utan alkohol anses märkligt.

När vi äter hotellfrukost inser jag hur mycket jag förändrat mitt liv. För första gången på länge äter jag bröd. Vi rör varken kaffe eller te.

Bit för bit har vi lagt om vårt liv. Drycken är kranvatten i alla lägen. Till frukost äter vi en egen blandning av torkade nässlor, chiafrön, havregryn, solroskärnor, hemp, pumpafrö mm. Till det frukt och bär efter säsong, turkisk yoghurt och honung.

Det låter kanske inte så gott – men jag saknar den om jag äter något annat.

Tåget är på ingång. Nu väntar en vecka i Ystad. På onsdag tillträder mina föräldrar sitt nya hus. Efter 4,5 månader i kappsäck ska jag äntligen börja få ordning på mina saker.