30 timmars arbetsvecka? – ambassadör (81)

30 timmars arbetsvecka? Redigera inlägg

2010-09-09 kl 08:00 av Annika AndebarkGilla3 kommentarerTaggad annika andebark, anställda, rut, val130 visningar

Sonen och jag äter frukost med näsan i dagstidningen.

– Vad innebär 30 timmars arbetsvecka?

– Istället för 8 timmar om dagen skulle man arbeta 7 med samma lön.

– Hur många dagar i veckan då?

Jag ler, och konstaterar att det handlar om fem dagar i veckan.

Sonen ser tankfull ut och jag inser varför han frågar. Båda hans föräldrar är egna företagare och att vi bara skulle arbeta fem dagar i veckan finns nog inte i hans föreställningsvärld.

– Då innebär det att du skulle arbeta ännu mer men tjäna mindre eftersom du skulle behöva betala ännu mer i löner?

Jo, han har en viss poäng där. Plötsligt är det jag som är tankfull. En stor del av mina tankar upptas av expansion- att nyanställa. Jag vet att det kommer att kosta. Banken ställer upp för att jag skall klara likviditeten. Men vågar jag göra allt detta om det blir rött styre? Mindre arbetad tid för samma peng. Risk att jag tvingas erbjuda mina deltidsanställda heltid? Ingen möjlighet till RUT-avdrag – herregud… hur skulle mitt hem se ut om jag inte hade råd att snabbt ringa in Henrik och Carina och städa när arbetsdagarna varit långa i veckan och jag bara känner att jag behöver ladda batterierna i naturen när det blir helg.

Hm… världen kan faktiskt se väldigt annorlunda ut i oktober!!! Kanske bäst att vänta med att bestämma för mycket innan dess. Ombyggnaden sätter inte igång förrän den 27/9 – ännu har jag möjlighet att dra i bromsen om det blir ett regeringsskifte!

Erfarenhet

Åh, vad jag saknar de kloka samtalen med sonen!!! Den största förlusten är inte konkursen – utan tiden jag förlorade med barnen!