Hallå #skanetrafiken – dags för bättring! Detta är en av valets viktigaste frågor

20140717-165011-60611786.jpg
Det håller verkligen på att ske en samhällsförändring. På Malmö C hittar jag denna cykelservice. På andra sidan kanalen hyrs cyklar ut och cykelvägen mellan stationen och Adelgatan är superb!

Allt fler har insett fördelarna med cykel på tåget. Kanske är det tack vare jojosommar och erbjudandet om halva priset för cykel. Härlig förändring och väldigt bra för miljön.

20140717-165409-60849278.jpg
Men vad gör då våra politiker?
1. Halverar antalet tågset under sommaren. (Ett tågset har bara plats för sex cyklar – ja, det står i det finstilta att cyklar endast får tas med i mån av plats)
2. Tvistar om vem som skall betala reparationen av elkabeln som leder till dagliga signalfel och förseningar. (Uppgifterna fick jag muntligen av anställda inom tågtrafiken som själv tar bilen till jobbet pga alla förseningar). Varför inte bara lösa det? Vad kostar förseningen? När jag arbetade som advokat hände det att förhandlingar fick skjutas upp pga att domarens tåg var försenat. Vad kostade varje försenad minut statskassan? (Åklagare, notarie, advokater, häktespersonal och tolkar kostar pengar även när de väntar på att förhandlingen ska sätta igång efter utsatt tid. Det finns säkert många fler exempel på samhällskostnader.
3. Fokuserar på höghastighetståg, slimmar tidtabellerna i tron att fler ska välja tåget istället för bilen. Tyvärr blir effekten den motsatta. Tidtabellen slimmas in absurdum med tågförseningar till följd.

20140717-170017-61217133.jpg
I många inlägg har jag lovordat Skånetrafiken den senaste tiden – och framförallt den fria Wi-fin. Men ärligt talat skiter jag både i cykelrabatter och gratis Wi-Fi om tåget inte håller tidtabellen eller jag inte få plats med min cykel på tåget. Det är liksom inte okej att bara lämna cykeln på Malmö C för att det inte fanns plats på tåget.

Det håller verkligen på att hända något! Allt fler tänker utanför boxen och hittar klimatsmarta lösningar.

På tåget delar jag cykelplats med en kille som putsar fönster och använder cykeln som fortskaffningsmedel. Företaget hette något i stil med ”rent av puts” och jag tror de är helt rätt på det.

Ska vi få en förändring är det dags att vi alla lägger in en miljöaspekt när vi konsumerar eller väljer leverantörer.

Puh – nu var det sagt och jag ska släppa tankarna. Mötet med Tomas Lydahl var helt fantastiskt. Hans föredrag borde alla deprimerade få höra. Men mer om det en annan gång. Nu är jag snart framme. Tåg ÄR fantastiskt när det fungerar. Hoppas att våra politiker också börjar åka tåg innan valet så de förstår vad jag menar.