Exportrådet – ambassadör (98)

Exportrådet Redigera inlägg

Det händer mycket kring Teraxacum nu. För att ge visionen en möjlighet har jag anmält mig till Exportrådets utbildning. Det gör att jag verkligen lägger en bra grund. Swot-analyser, PMK-matriser och EFN-analyser. Mycket tid för tankar behövs det och jag gör valet att boka av helgens aktiviteter för att lägga tiden på Teraxacum.

 

Visionen för Teraxacum är så stor att det känns som hybris. Ibland känns den omöjlig att uppnå… men jag vill verkligen ge projektet en chans att nå sin fulla potential. Borstar bort Jante från axeln. Ignorerar omgivningens varningar och domedagsprofetior.

 

Frågorna från min coach på exportrådet känns inte så enkla att besvara… men det får mig att inse att någon tror på mig!

 

Så till dagens PENSUM – vad skall du göra  (och maila till mig före vårt nästa ordinarie coachingmöte nr 2, 9 november):

 

– Finns  det SÄRSKILT intressanta produkter & försäljningskanaler/kundtyper i er PMK?

– Hur ser er AFFÄRSIDÉ EXPORT ut – skiljer den sig från ert Företags Nuvarande Affärsidé?

– Vilken ROLL skall ni ha i den internationella värdekedjan?

– Kommer ni att ha en PARTNER som kund istället för slutkund?

– I så fall vad har DE för BEHOV? Skiljer sig dessa från slutkundernas?

– SWOT-analys på EXPORTERBJUDANDET!

– Vilka är era FRAMGÅNGSFAKTORER – Vilka av dessa är UNIKA FÖR ER?

– EFN-analys mot Slutkunden, EFN-analys mot Partnern . EFN-analys mot …allt från ert perspektiv med era namn på aktörerna

– Kom ihåg att SAMMA egenskap kan ha OLIKA NYTTOR för olika led i värdekedjan, och att EN Egenskap, kan ha FLERA fördelar – som i sin tur har FLERA NYTTOR!

Ibland undrar jag om jag är riktigt klok som lägger alla denna tid på att förverkliga visioner. Fortfarande är löneuttagen låga och mycket ofakturerbar tid läggs på företagsutveckling.

Ibland önskar jag att jag kunde se in i framtiden. Kommer det någonsin att löna sig – allt det arbete jag lägger ner nu…

Vore det inte klokare att vara nöjd med det jag har. Bättre en fågel i handen än tio i skogen…? Ägna mig åt att vara advokat. Hm – det är egentligen mer än fullt upp bara med att utföra de uppdrag jag har som advokat. Utvecklingsprojekten och ombyggnaden gör att arbetsdagarna antagligen kommer vara väldigt långa ända fram till i slutet av november – i vart fall. Det är sällan jag lämnar kontoret för 21.30…

Men – i perspektivet av Teraxacum känns plötsligt nyanställningarna i Advokatbyrån som väldigt enkla. Ärendena fortsätter strömma in och jag är mer och mer övertygad om att beslutet att anställa två jurister är helt rätt! Bara längtar tills de är på plats. Målbilden: öppet hus Långfredag blir mer och mer verklig!

 

Kommentarer

 • Kanske är du en riktig entreprenör:)
  2010-10-19 kl 22:09          Gilla       Sluta gilla
 • Ett av mina motton är – du ångrar aldrig det du gjort – bara det du inte gjorde – så fortsätt!! Ingrid
  2010-10-19 kl 23:31          Gilla       Sluta gilla
 • Jo, jag fortsätter… men det snurrar så fort nu… Jättehäftigt! Känns som om vi snabbt kan bli väldigt många jurister i företaget! Spännande!
  2010-10-20 kl 08:45          Gilla       Sluta gilla         Ta bort
 • Det är så roligt att läsa att du är så ”på” 🙂 Ett litet tips: att läsa om personer som lyckats gå från noll till miljarder inom en begränsad tid, Kamprad och Gates exempelvis. Det är väldigt ovanligt, men man får en del idéer, och så känner man att ”hybris” bara är ett annat ord för ”jante” 🙂
  2010-10-20 kl 12:44          Gilla       Sluta gilla
 • Fniss… ja, idag är jag väldigt ”på”… det händer så mkt positivt hela tiden. Med lite tur i de förhandlingar som är inplanerade under november skulle vi mycket väl kunna vara 8 jurister under varumärket redan till påsk… men det kan lika gärna stanna vid tre… men det är inte illa det heller 😉