En tillgänglig byrå – ambassadör (254)

Utmaningen – en tillgänglig advokatbyrå Redigera inlägg

2012-05-07 kl 19:16 av Annika AndebarkGilla10 kommentarer428 visningar

Oj, jag har inte varit inne på Ambassaden sedan den 24 januari. I september startade jag min egen blogg www.andebark.se. Där är jag desto flitigare – vissa anser alltför flitig. Jeanettes utmaning kunde jag inte motstå!

I min dröm är bloggen en del i en större helhet.

Ända sedan jag blev jurist 1992 har min ambition varit att dela med mig av mina kunskaper – att informera om juridik på ett språk som alla förstår. Jag vill göra det svåra enklare – göra juridiken tillgänglig. Hjälpa människor att förebygga tvister och – om tvist ändå uppstår – våga stå upp för sin rätt!

I att göra juridiken tillgänglig ingår även att vi skall finnas i de kanaler som människor finns – på Internet, vara nåbara per telefon och i det fysiska mötet. Framförallt i det fysiska mötet.

I tillgänglighet ingår även att du skall kunna göra dig förstådd på ditt eget språk.

Så klart klarar du inte allt detta som ensam advokat.

Dagens familjerättsadvokater arbetar ofta på en-tvåmansbyråer. Då finns inte förutsättnignar att utveckla tekniken eller hålla den tillgängligheten som jag drömmer om. För att förverkliga visionen behövs en större sammanslutning – ett servicebolag som kan tillhandahålla alla administrativa tjänster så att advokaten kan ägna sig åt att vara advokat. Det här servicebolaget skall även erbjuda utbildningar för jurister så att vi kan utveckla fler jurister som också delar min dröm om att göra juridiken mer tillgänglig.

………………..

Tänk dig att du har ett juridiskt problem som berör flera olika länder. Du googlar på nätet och kommer in på www.advokatbyran.nu. Du läser om ditt problem. Du läser blogginlägg från jurister och klienter om hur man hanterat det och du kan med enkelhet boka en tid hos en advokat på nätet.

På sidan hittar du även tjänster där du kan lägga upp dina handlingar. Få hjälp med boutredningar och bodelningar utan att behöva åka till ett fysiskt kontor. Istället används nätbaserade tjänster så att du är närvarande via datorn.

Du besöker advokatkontoret som ligger nära ditt hem – inte i storstan. Där tas du emot av vänlig personal – ja, det känns nästan som att komma in på ett SPA. Ingen stelhet – bara de där närvarande mötena. Där får du veta att det på byrån finns några advokater som är specialiserade på ditt problemområde. Eftersom problemet rör flera olika länder finns experter tillgängliga via videolänk. Men för att begränsa dina kostnader får du först träffa den svenska experten som är närvarande via videolänk.

Den biträdande juristen blir din kontaktperson genom hela ärendet och finns med vid mötet med den erfarne advokaten. Under mötet konstaterar ni att även tysk rätt är tillämplig. Den tyska kollegan kopplas upp via videolänk och tillsammans tar ni fram en handlingsplan.

Ni lägger tillsammans upp ett säkert konto till dig där alla handlingar och all korrespondens kommer att läggas upp så att du själv kan gå in och läsa när du vill. Inga jobbiga brev i brevlådan, inga mailboxar att bevaka. Vid viktiga handlingar kommer du att få ett sms om att de lagts upp. Du kan även följa advokatbyråns tidsdebitering och betala av kontinuerligt.

Advokaterna och den biträdande juristen är fullständigt fokuserade på ditt område då de inte behöver bekymra sig om personalansvar eller lösa tekniska frågor.

Du känner dig trygg i kontakten med Advokatbyrån för du vet att det är ett känt internationellt varumärke. Företrädare för varumärket är synliga i den juridiska debatten och har gett ut flera böcker.

……………

I min dröm bygger vi upp en kontorsstruktur i hela Sverige. Vid anställningar utgår vi från IPU och skapar effektiva team. Vi priorieterar att anställa personer med flera språk. När klienter ringer kan vi koppla vidare till någon som kan tala med klienten utan tolk. Att slippa tolkning är en viktig rättssäkerhetsfråga.

Jo, jag inser att den här visionen tycks orealistisk…. men när jag startade mitt levebrödsföretag 2004 hade jag varit sjukskriven för utmattningsdepression i två år, jag hade aldrig arbetat på advokatbyrå – och Hammenhög har färre än 1000 invånare. Ibland känns det som att det var en större utmaning att bli advokat, skapa strukturer för att anställa personal, lära upp två nyutbildade jurister och starta kontor i Kristianstad och Höllviken …. Så varför inte våga drömma stort – riktigt stort? Och visst är det en vacker tanke?