Vad håller vi på med?

De senaste dagarna har jag svarat för lunchen. Potatis från egna trädgårdslandet, ärtor, gräslök. Då och då behövs det en inköpsrunda – kor och fiskodling har vi inte.

Hur många sorters bröd finns det i butiken egentligen? Jag har förstått att mycket bröd går på retur. Matsvinnet i Sverige är enormt.

Framför kassan ligger berg av pet-flaskor med Coca-cola, Loka och andra drycker. Luften är sval. Utanför dallrar värmen över asfaltsparkeringen. Närmast de självöppnande dörrarna är det trångt mellan bilarna, men längre bort är betongöknen öde.

Snart är alla våra inköp ekologiska; galltvål, deodorantsten, ekologiska mejeriprodukter och i största möjliga mån ekologisk frukt och grönt. Det är ett liv långt ifrån stressiga arbetsdagar med en tur in på ICA för att fylla kylskåpet med lättlagad mat. Ett liv där många timmar spenderades i bilen på väg till polisförhör eller häktningsförhandlingar. Då kunde lunchen bestå av ett Nutrilett en stressig dag. Nu är det mycket grönt och mat gjord på råvaror som vi har koll på. Bil kör jag sällan – istället är det cykel och tåg som tar mig dit jag vill.

Hade jag klarat denna omläggning av livet om jag inte hade blivit sjuk?

Jag vet inte – men en sak vet jag – miljön är den viktigaste frågan. Det måste bli ett slut på käbbel i de politiska församlingarna. Ekonomin är sekundär. Ska vi lyckas vända utvecklingen och ha en chans att rädda jorden måste vi alla ta vårt ansvar – NU!

Vi väljer politiker. Vi har ansvaret för vilka som styr vårt land. En misslyckad integration, tiggare utanför affärerna, sparpaket inom vård, skola och omsorg har gjort att SD lockat många väljare. SD:s väljarstöd har gjort att de i många fall kan lamslå de politiska besluten.   – Tidigare har jag på FB försökt belysa varför så många väljer att rösta på SD, varför det inte längre fungerar att säga att alla SD:s väljare är rasister. Men när jag skrev det här insåg jag att tiden är för knapp. Att det kanske är försent att vända miljöutvecklingen efter nästa val.

Vad kan vi göra?

Vi kan se över våra liv och försöka välja mer klimatsmarta lösningar (kanske kan vi konsumera mindre, tänka några gånger extra innan vi tar bilen). Vi kan använda sociala medier för att få fler att inse vikten av att ta miljöhoten på allvar eller inspirera till klimatsmarta lösningar.

Alchymist - en av mina favoritrosor.
Alchymist – en av mina favoritrosor.

Nu ska jag ut i trädgården och rensa ogräs!

4 svar på ”Vad håller vi på med?”

  1. Elisabeth Lindqvist skriver:

    Rensa ogräs är väldigt bra för själen, tycker jag – ger tid att meditera – och man får vara ifred – det brukar inte vara så populärt att rensa ogräs.
    Om Du mår bra av att vara tråkig – var det – så länge det är nödvändigt för Din sinnesfrid

    1. Japp – kommer nog fortsätta vara tråkig 😉

  2. Jag gillar dina miljöbeskrivningar som får ens sinnen att haja till och leva sig in. Mycket levande!

    1. Åh, tack!!!

Kommentarer är stängda.