Falun

I dag lämnar jag Falun utan att ha besökt Bergmansträdgården i Staberg. Enligt SMHI skall regnet fortsätta. Vem vet – kanske förflyttar jag mig de 12 milen från Älvdalen och hit på lördag då de har skördedag på Staberg. Jag skulle vilja veta mer om de växter som fanns i trädgårdarna på 1600-talet. Hur såg det ut på Nors Kungsgård, hos landshövding Duvall.

Hans trädgård är täckt av spår. Kvar finns inget av de vattenspel och terrasser som lantmäteriets kartor skvallrar om. Från perrongen blickade jag ut över sjön Tiskan där en gång Gubbaäpplen växte.

Med sårig hals har jag tillbringat timmar i sängen med kuddar bakom ryggen. Ture Heeds, Dalarnas historia, och Birgitta Lagerlöf Génetays ”De svenska häxprocessernas utbrottsskede 1668-1671” har varit mitt sällskap.

Yogamatta, cykelhjälm, vandringskängor, baddräkt, regnkläder, esberitox och echinea finns i min packning. Citroner och apelsiner köptes på ICA tillsamman med en turkisk yoghurt (men inte Lindahls – för de hade endast varianten med tysk mjölk). Regnkläderna kom väl till pass när jag cyklade ner till Rådhuset. Pernilla från Rådhuskällaren öppnade för mig trots att de egentligen höll stängt för renovering. (Mer om det i separat inlägg.)

Med datorn i knäet sitter jag kvar i sängen. Klockan 10 ska jag träffa Elisabet Hemström på biblioteket. Hon lär veta det mesta om Faluns historia. Samtidigt ska jag passa på att lämna tillbaka en del av böckerna jag lånat, men några får följa med till Älvdalen och återlämnas på biblioteket där.

Idag är det torsdagen den 3 september 2015. Klockan är 8.27 och i eftermiddag åker jag till Älvdalen.

”ADHIS O JESU!

Anno 1668 den 3 Septembris Hölts Extraordinarie Ting i Elfvedahls Sochnestugo. Uthöfver dhe Persohner som deels hafva bekändt, dels och ähre misstänchte hafva förbundh medh sathan giordt och brukat Trolldomb, närvarandes Befallningsmannen VB Johan Arfvidsson, kyrkioherden Vördige och Vällärde He Lars Elvio, värd och vällärde Anders Norh Moraeus ifrån Mohra sampt Nämbden.”