Slängbodarna

IMG_4622

I byn Åsen fanns en fattig pojke som hette Erich Erichsson. Sommaren 1667, från midsommar och tre veckor framåt, hade han märkliga uppenbarelser. Det var vita änglar som uppmanade människorna till bättring. I anteckningarna från extra tinget september 1668 finns beskrivningar av Slängbodarna. Flera av vittnena tycks ha tillbringat somrarna i Slängbodarna.

Enligt böckerna skulle Slängbodarna ligga på en höglandsplatå (700 m ö h) mot Härjedalen ca 4 mil norr om byn Åsen. Söderläget skulle ge ett bra microklimat.

Slängbodarna Dalarna Älvdalen Fäbod
Utsikt från Slängbodarna

– Ska vi köra till Slängbodarna idag? frågade Lennart. Jag har kollat – det är inte några skjutövningar.

Mina geografiska kunskaper om Dalarna är högst bristfälliga. Tillsammans tittade på på kartor där vi hittade en ås med ett liknande namn. Bara att ge sig iväg.

Höga tallar där vattendropparna glittrade på ris från blåbär och odon. Blodröda lingon längs vägen. Tini hade varit förutseende och tagit med bärplockarna.

På vägen gjorde vi många stopp i ödemarken.

Eftersom området är ett stort skjutfält är grusvägarna många men dåligt märkta. Vi hittade en högplatå som skulle kunna vara den eftersökta åsen – men fäboden då?

Lennart ringde en vän och fick en kufisk beskrivning av var det skulle kunna vara. Söderläge hade jag läst.

En bit från vägen såg vi en glänta som hade en jämnare färg än den brokiga matta av renlav/björnmossa, blåbärsris och röda lavar. Vi gick ur bilen.

Älvdalen fäbodar Slängbodarna

Lennart hittade de första lämningarna.

– Det här är resterna av en ladugård – i de här två hålen slängde man ut gödseln. Oftast låg husen i utkanten av fäboden. Inne på fäboden slog man gräset och lagrade det i lador. När vintern kom hämtade man hem höet till byn.

Älvdalen Dalarna fäbodar Slängbodarna

Nu såg vi tydligt skiftningarna i marken. Johannesört växte i stora fång – kanske en kvarleva från 1600-talet?

Älvdalen fäbodar fäbod Slängbodarna Dalarna

Och vi hittade ännu fler lämningar efter hus.

– Vad jag har läst grävde de ner sina grytor i en tjärn när de åkte hem på hösten för att inte härjedalingarna skulle ta dem.

Älvdalen slängbodarna Dalarna Fäbod

Och plötsligt låg den där – den bottenlösa tjärnen – omgiven av myr och hjortron.

IMG_4640
Tjärnen där de sänkte ner koppargrytorna för att inte härjedalingarna skulle ta dem på vintern.

hjortron– De måste ha haft någonstans att kyla mjölken – ett mejeri, sa Lennart och strövade vidare i gräset. Här är det!

IMG_4648

Från en underjordisk källa rann det svalt vatten. Vi hittade även en cirkelformad fördjupning. Kanske var det här de kylde mjölken.
IMG_4652

På vägen tillbaka hittade vi ytterligare husgrunder

IMG_4656

 

IMG_4653

—och stenrösen som markerade fäbodgränser enligt Lennart.

Sedan visade Tini och Lennart en himla massa andra helt fantastiska ställen – men att hitta Slängbodarna där mitt ute i skogen var oslagbart!