Moder Jord

Varje knopp som brister, varje barn som föds är ett ofattbart under.

Böckerna jag läst och den senaste tidens debatt om islams syn på kvinnor har fött tankar som jag ännu inte kan sätta ord på.

Så länge jag kan minnas har jag haft en oförstörd barnatro på Gud. Men plötsligt är tvivlet så starkt att jag överväger att gå ur svenska kyrkan trots alla traditioner och att en kristen tro har varit så självklar för mig.

Följande citat är det som fått min världsbild att rämna:

Första mosebok 1:26-28.

”Gud sade: ”Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden. Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem. ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

 

4 svar på ”Moder Jord”

 1. För mej är ingen av de abrahamistiska religionerna, det vill säja judendom, kristendom och islam, begripliga utanför ett sammanhang av jordbrukssamhälle och tiden efter det.
  Innan vi blev bofasta och jordbrukare är det tveksamt om begreppet ”ägande” var relevant. Den insikten tar bort mycket av det gudomliga i bibeln. I alla fall för mej.

  Tidsaspekterna i filmen är hisnande och alla kända religioner är mycket moderna sett i ett längre perspektiv.

  Allt gott önskar jag dej
  Ulf

  1. Det som jag funderat mycket över är de abrahamistiska religionernas patriarkala syn. Kom den med indoeuropéerna (vilket påstås i några av de böcker jag läst). Var de tidigare naturreligionerna mer matriarkala?

   Vilken betydelse får det här för miljöfrågan?

   Är det dags för en återgång till naturreligionerna? De ger inte människan rätt att bestämma över djuren. De vårdar och tillber naturen. Tänk så annorlunda världen vore då.

   Tack för dina kommentarer 🙂
   Allt gott!

   1. Det är flera saker som hänger ihop. Långt innan vi blev kristna försökte vi tämja naturen. När människan kom till ett nytt område – en ny världsdel – så försvann andra stora däggdjur. Kanske har man i naturreligioner en annan syn på människans roll på jorden men jag är inte säker.

    Kultur och religion påverkar varandra och det är inte alltid självklart vad som är grunden till en företeelse. Det finns mycket som är patriarkalt i bibeln men tolkningarna har varierat över tiden. En annan sak som har koppling till matriarkat och patriarkat är sexualitet. Många män har varit skräckslagna inför stark sexualitet hos kvinnor och det verkar ha återspeglats i hur bibeln har tolkats.

    Hoppas du får en bra torsdag och att solen letar sej fram mellan molnen 🙂
    Ulf

    1. Tack för ditt svar! Och förlåt att jag såg först nu!

     När solen skiner tillbringar jag den mesta tiden utomhus (se inlägget jag tänkte skriva nu).

Kommentarer är stängda.