Rosa-oktober

Min oktober är inte rosa utan röd av Ingrid Marie. Låda efter låda fyller jag från äppelträden. De allra finaste lindar jag i tidningspapper och lägger i farfars gamla mjölkkanna. Förra året hade vi egna äpplen ända fram till mars.

20120924-172858.jpg

På fälten har halmbalarna fått rosa plast. ICA uppmanar oss att ta en rosa månad. Amanda Majava sätter ord på mina tankar. ”Forskning i all ära – det finns bra och viktig forskning! Men vad jag undrar är varför så lite pengar läggs på att ta bort de skadliga ämnen och kemikalier som forskning hittills visat kan orsaka cancer? Och varför läggs det inte mer pengar på att förebygga cancer – med allt det som forskning hittills tagit reda på är viktiga hörnstenar för att förebygga cancer?
Och varför får vi under den här månaden inte mer information om hur vi kan minska antalet kemikalier i vårt hem?”

Hösten är en bra tid för storstädning. ”Gå igenom ditt hem och då framför allt ditt badrumsskåp – och tveka inte att kasta ut mindre bra produkter. Det finns ingen anledning att behålla lotion, smink, hårspray och liknande som innehåller cancerframkallande ämnen! Byt ut tamponger och bindor mot menskopp och/eller tygbindor!” skriver Amanda Majava.

På FB hittar jag en annan artikel om bröstcancer: ”American Cancer Society uppskattar att ca 232 300 kvinnor kommer att diagnostiseras med bröstcancer under 2013 och ca 39 600 av dessa kommer att dö av sjukdomen. I Sverige insjuknar mellan 15 och 20 kvinnor i bröstcancer varje dag.”

I artikeln ges flera exempel på förebyggande åtgärder.

”Exempelvis kan gurkmeja minska din cancerrisk med ungefär hälften, och att samtidigt optimera ditt vitamin D förråd har visat sig minska incidensen i bröstcancer med 77 procent på fyra år!

Naturligtvis är andra livsstilsfaktorer också viktiga för att förebygga cancer, såsom kost, motion, sömn och stresshantering. Dock verkar vitamin D:s avgörande betydelse växa för varje nytillkommande studie. Carole Baggerly, grundare av GrassrootsHealth -en organisation som arbetar för att öka medvetenheten om D-vitamin och dess avgörande roll för hälsan, menar att så mycket som 90 procent av ordinär bröstcancer är relaterad till D-vitaminbrist och som kan förebyggas till 100 procent!”

”Varsam solexponering är det mest effektiva sättet att öka din vitamin D nivå, öka även ditt intag av vitamin K2 , antingen från livsmedel eller kosttillskott.”

Några rosa-bandet-produkter kommer jag inte att köpa. Däremot ska jag se till att njuta av höstsolen!